Békés Vármegye Önkormányzata egyedülálló módon 2020 decemberében – a koronavírus-járvány idején – első alkalommal hirdette meg online kézműves karácsonyi vásárát, amellyel a megyében munkálkodó kistermelőknek és kézműveseknek nyújtott segítő kezet, a nehéz időszakban.

Zalai Mihály elnök kezdeményezésére második alkalommal nyitja meg digitális kapuit a Békés vármegyei online kézműves karácsonyi vásár 2023 decemberében Békés Vármegye Önkormányzata weboldalán. Az elnök a pozitív visszhangot kapó és hasznosnak bizonyuló kezdeményezés folytatását tűzte ki célul. Véleménye szerint a mai rohanó világban már az emberek többsége online vásárolja meg szerettei számára a karácsonyi ajándékot.

Békés Vármegye Önkormányzata fontosnak tartja a vármegyében lévő kistermelők, kézművesek támogatását, ezért második alkalommal is útjára indítja az online vásárt. Bízunk abban, hogy a vásárlók megtalálják az általuk keresett termékeket és a helyi termelők is széles körű vevőbázist alakítanak ki.

Várjuk további kézművesek jelentkezését is. Jó nézelődést, tartalmas kikapcsolódást kívánunk!

MÉZESUDVAR
Nagy István János 2005 óta méhészkedik a Sárrét szívében, Szeghalmon. Alapvetően vándor méhészettel foglalkoznak, 120-140 méhcsaláddal dolgozik ő és párja. Hagyományos pergetés során jutnak hozzá méhecskéik finomabbnál, finomabb mézeihez és a rakodó kaptáras technológiának köszönhetően jó minőségű fajtamézeket tudnak termelni. Termékeik szinte a teljes méhészeti termékpalettát magában foglalja: termelői mézek, ízesített, aszalványos és magvas mézek, virágpor és propolisz, méhviasz gyertyák szerepelnek a palettán.
Elérhetőségek: 5520 Szeghalom, Dapsi Gizella utca 28.; Telefon: 20/556-8806, 20/351-3150
facebook
KÍGYÓSI MÉZ
Almásiné Andó Éva őstermelő, kistermelő 2017 óta édesapja örökségét megtartva kezdett el méhészkedni. Ma már 50 méhcsaládja van, melyeket Újkígyóson lévő méhészetében, Nagyboconádi kaptárban tart. Az előző évben termékei megkapták a „viharsarki termék” védjegyet. Legfőbb készítményei közé tartozik az akácméz, a napraforgóméz, a hársméz, és a vegyes virágméz. Ezeken túl mézkülönlegességeket készít, amelyekhez chilit, diót, aszalt gyümölcsöt, mentát vagy éppen levendulát használ. Továbbá mézeskalácsokat, méhviaszgyertyákat, mézes szörpöket, lekvárokat, díszdobozos mézes ajándékcsomagokat készít.
Elérhetőségek: 5661 Újkígyós, Kis utca 21. ; Telefon: 20/775-6281 ; E-mail: eva.ando@freemail.hu
facebook
SZVÁK MÉHÉSZET
A Szvák Méhészet Csabacsűdön található meg, amelyet 13 évvel ezelőtt Szvák Attila és Szvák Szabolcs alapított. A méhészet akácméze tavaly a gyulai Országos Mézversenyen ezüst fokozatú minősítést szerzett. Elmondásuk alapján a már kialakított vevői kör azt igazolja, hogy csak jó minőségű termékeket árusítanak.
Elérhetőségek: 5551 Csabacsűd, Táncsics u. 5.; Telefonszám: 30/922-3361; E-mail: szvakattila748@gmail.com
facebook
TARJÁNYI JÓZSEF
Tarjányi József népi iparművész, saját készítésű zsűrizett bicskák, kések készítésével foglalkozik.
Elérhetőségek: 6640 Csongrád, Kis u. 2. ; Mobil: 30/310-3969 ; E-mail: tarjanyi.csongrad@gmail.com
bolthely.hu/tarjanyikesek, facebook
LEVENDULAMANÓ
Alkotni, létrehozni valamit csodálatos érzés főleg, ha másoknak örömet tudunk vele szerezni, így indult el ez a kis vállalkozás 6 évvel ezelőtt – vallja Tóth Attila, a Levendulamanó tulajdonosa. Pamut fonalból készült horgolt szundikendők és amigurumi figurák, rénszarvasok, nyuszik, macik, rókák, kutyusok, dinók és más kedves állatkák sorakoznak gazdára várva.
A színes, mintás pamutvászon anyagok is alkotásra inspirálóak. Kétféle termék készül textil anyagokból: egészségügyi kiskönyv borító és könyvszütyő. Egy aranyos mintás textil borítóval egyedi, szép külsőt adhatunk a sokszor használt orvosi kiskönyvnek, ezáltal védjük az elhasználódástól, gyűrődéstől. Aki szeret utazni és olvasni, annak hasznos lehet egy könyvszütyő, amiben a kedvenc könyvét magával viheti.
Elérhetőségeik: 5900 Orosháza; Telefonszám: 30/550-9042
https://www.meska.hu/shop/Levendulamano, facebook
OROS-HÁZI-SZAPPAN
Az Oros-Házi-Szappan Kft. tevékenysége tisztítószer gyártás és szappan készítés. Legfőbb mottójuk a tradicionális háziszappan gyártás 6 generáción keresztül és még tovább. Az általuk készített háziszappant „zero waste” módon értékesítik ahol csak tudják, azonban országszerte fellelhető a termék csomagolt verziója is. Közkedvelt termékeik közé tartozik a mosódarán Color verziója. Minden termékükre érvényes, hogy 100% natúr színezék-, illat-, és adalékmentes. A tisztaság szolgálatában 1869-óta.
Elérhetőségek: 5900 Orosháza, Luther u. 9. ; Telefonszám: 70/367-7763
oroshaziszappan.hu
GÁLNÉ CSIZMADIA ANIKÓ
Gálné Csizmadia Anikó hímestojás-festő, népi iparművész, textiljáték-készítő közel harminc éve foglalkozik kézműves tevékenységgel. Karácsonyra mackókat, babákat, lovakat, hóembereket és karácsonyfadíszeket készít. Elmondása alapján a kölessel töltött apró állatfigurái a kisgyermekek kedvelt játszótársai.
Elérhetőség: 5900 Orosháza, Csikós u. 3/a; Telefonszám: 68/410-570 ; E-mail: anikogalne@gmail.com
BÉKÉSI PÁLINKA ZRT.
A Békési Pálinka Zrt. családi vállalkozás, melynek története 1984-ben kezdődött. Magyarország egyik meghatározó, legismertebb pálinkafőzdéje. A pálinka gyártása mellett az első magyar whisky előállításával is foglalkozik, minden évben limitált kiadást is adnak piacra belőle. Termékeik: Békési 50 pálinkák, Békési Manufaktúra pálinkák, Békési Whiskyk, Gin, Ágyas-és Mézes pálinkák.
Elérhetőség: 5630 Békés, Gőzmalom sor 12. ; Telefonszám: 70/946-8321
www.bekesipalinka.hu, facebook
ÜVEGBE ZÁRT NYÁR
Krizsán Tibor saját termesztésű gyümölcsből készült szilva és birsalma lekvárokat értékesít. Az őstermelő közel húsz éve foglalkozik gyümölcstermesztéssel. Az Üvegbe zárt nyár termékeit úgy állítják elő, hogy a lekvárok dupla falú üstben készülnek.
Elérhetőség: 5500 Gyomaendrőd, II. kerület 582/1 ; Telefon: 70/614-5406, 30/695-2978
uvegbezartnyar.hu, facebook
DIÓS TANYA
A Diós Tanya 7 hektáros gyümölcsültetvényből, gyümölcs feldolgozóból és falusi szálláshelyből áll, 1998 óta átálltak biogazdálkodásra. Többek között szilvát, diót és mogyorót termesztenek, de a tanyán szinte minden megtalálható, ami ezen a vidéken megterem, mint a barack, meggy, cseresznye, körte, szőlő, alma bodza. Gazdaságuk fő terméke a hagyományos békési szilvalekvár, amely helyet kapott a Hagyományok, Ízek, Régiók országos gyűjteményben is.
Elérhetőség: 5630 Békés, IX. kerület Tanya 303/40; Telefon: 30/218-3113
www.diostanya.hu, facebook
SZÍVVEL ÉS CÉRNÁVAL
Az orosházi Oláh Mónika a „Szívvel és cérnával” textil termékek készítője, aki szabadidejében szívecskéket, könyvjelzőket, füzetborítókat alkot. Termékei között szerepelnek levendulával töltött illatszívek, karácsony illatú szívecskék, motivációs könyvjelzők, cuki füzetborítók ajándéktáskával, textil-figurák, ovistáskák és ceruzatartók. Rendszeres résztvevője az Oros-kosárnak és a Vármegyenapnak.
Elérhetőség: 30/772-1514; E-mail: ermihalo72@gmail.com
facebook
VIHARSARKI CHILI
Viczián Ádám 2015-ben kezdte meg saját chili termesztését Gádoroson mindössze pár tő paprikával. A termelő 2018 őszén országos chili versenyen gyümölcsös kategóriában aranyéremmel zárt. A Viharsarki Chili főként chiliszószok, krémek, savanyúságok, örlemények és hagymalekvárok készítésével és forgalmazásával foglalkozik.
Elérhetőség: 5932 Gádoros, Darányi utca 4.; Telefon: 70/410-9859; E-mail: adam.viczian@gmail.com
www.viharsarkichili.hu, facebook
STOCK CHILI’S
Kesjárné Szőke Anikó 5 éve foglalkozik chili paprika termesztéssel egészen a leggyengébbtől a legerősebb fajtáig. Legfőbb profiljuk a savanyúság készítés, azonban a szószok előállítását is előszeretettel végzik.
Elérhetőség: 5661 Újkígyós, Petőfi utca 115.; Telefon: 70/784-6159
facebook
BOCIORSZÁG SAJTMŰHELY
Szilágyi Szabina 2019 óta foglalkozik szarvasmarhatartással, 2022 óta pedig sajtkészítéssel is. Hagyományos házi sajtokat készít tej, ecet és só felhasználásával többféle ízesítésben, a hagymástól a kaproson át egészen az aszalt gyümölcsösig.
Elérhetőség: Orosháza; Telefon: 30/425-5535 ; E-mail: bociorszag.sajtmuhely@gmail.com
facebook
ERDÉLY KINCSE
Pásztai Tünde egyéni vállalkozó három éve foglalkozik fából, gyöngyből és süthető gyurmából készített egyedi ékszerek alkotásával. Ezen túl az Erdély kincse webáruházában csak erdélyi kézműves termékeket forgalmaz, mint a parajdi sótermékek, kerámiák, bőrdíszműves termékek, fából készült termékek, szörpök, lekvárok, teák, fűszerek.
Elérhetőség: Telefonszám: 70/593-4757
https://erdelykincse.hu/, facebook
ARTEKO
Ütő Edit képzőművész ajándéktárgyak, használati tárgyak készítésével és forgalmazásával foglalkozik. Három évvel ezelőtt hozta létre az ArtEko márkát, melynek mottója „Minőség, szépség, művészet a mindennapokban.” Saját grafikáival, egyedi módon díszíti a kisebb használati tárgyakat poháralátét, hűtőmágnes, falióra, karácsonyfadísz, Petőfi kitűző, mágneses könyvjelző, kulcstartó, képeslapok, nyomtatott reprodukciók. A termékek többségének alapanyaga rétegelt lemez, amelyre a festés után ragasztással kerül rá a grafika nyomata. A tárgyak tartósságát a lakk réteg biztosítja, amely vízhatlan felületet képez. Idéntől a rajzai nyomata textilen is megjelent, póló, vászontáska, bor- illetve pálinkatartó formájában. A grafikák témája a történelmi Magyarország nevezetességei.
Elérhetőség: 5700 Gyula, Sarkadi út 50. ; Telefon: 20/359-2431
www.arteko.org, facebook
MITHRILLION JEWELLERY
Nagy Marietta immár 25 éve ötvös-aranyműves, 2015 óta a Mithrillion Jewellery tulajdonosa. Hisz az egyediben, életben tartja a hagyományt és teret enged a fantáziának. Webshopjában saját tervezésű és készítésű egyedi és kis-szériás ékszereket, történelmi kiegészítőket kínál vásárlóinak. Elegáns ívű, sajátos vonalvezetésű kortárs ékszerei mellett szívemen viseli a régiek örökségét, örömmel őrzi a több ezer évre visszatekintő ötvösség hagyományos technikáit.
Elérhetőségek: +36205303795 ; E-mail: mithrillion@mithrillion.hu
https://www.mithrillion.hu/, facebook
ZAHORECZ GAZDASÁG
Zahorecz István és felesége 2012-ben lehetőséget láttak a héj nélküli tökmag termesztésében, majd 2020-ban ruháztak be egy tökmagprésre, akkor vette kezdetét a sajtoló üzemük kialakítása. Azóta saját sajtoló üzemükben, az általuk megtermelt tökmagból kiváló minőségű, laboratórium által bevizsgált hidegen sajtolt tökmagolajat készítenek. Kistermelőként kizárólag hideg sajtolással foglalkoznak és az így elkészített tökmagolajat jó szívvel ajánlják mindenkinek mindennapi fogyasztásra, illetve egészségmegőrzés céljából.
Elérhetőség: 5553 Kondoros, Bartók Béla utca 14.; E-mail: info@zahoreczgazdasag.hu
https://www.zahoreczgazdasag.hu/, facebook
NORIEL ÉKSZER
Albert Viktória és Juhász-Nagy Tamás kézműves ékszerek készítésével foglalkoznak, melyek főleg ásvány-, és üveggyöngyök, divatos fém kiegészítő elemek felhasználásával álmodnak meg. Emellett egyedi üveglencsés ékszerek, ajándéktárgyak készítésével is foglalkoznak, ilyenek például a kulcstartók, a fülbevalók és a könyvjelzők. Ebben az esztendőben jelen voltak a Vármegyenapon, ahol a vásárlóktól sok pozitív visszajelzést kaptak.
Elérhetőség: 5900 Orosháza, Nyár utca 9.; Telefon: 20/940-4060
facebook
SZÉL MÁRIA
Szél Mária három éve fazekaskodik. Hagyományos technikával dolgozik, termékei korongon készülnek és elektromos kemencében égeti ki azokat. Főként használati edényeket készít, amelyek megállják helyüket mind funkciójukkal, mind esztétikájukkal a mai modern háztartásban. Legfőbb termékei: főző- és sütőedények, kenyérsütők, vajtartók, étkészletek, kávés- és teás szettek, tálak, tálcák, sörös- és borospoharak, lámpások, kerti kerámiák, madáritatók, madárházak, kaspók.
Elérhetőség: 5664 Medgyesbodzás, Magyar u 3.; Telefon: 70/280-1700
facebook
BENKŐ TÍMEA
Benkő Tímea több mint 10 éve varr Orosházán névre szóló játékfigurákat, babaszetteket, egyedi alakú párnákat. Különböző kézműves vásárokon vesz részt és a Vármegyenapon visszatérő árus.
Elérhetőség: Telefon: 30/449-4322 ; E-mail: benkotimea77@gmail.com
https://www.meska.hu/shop/Timike7, facebook
TÓTH MARGIT
Tóth Margit dekorfalak tervezésével és kivitelezésével foglalkozik 3 éve, ezen túl absztrakt festményeket is készít. A már meglévő falak és enteriőr stílusát figyelembe véve – kérés szerint – akár a már meglévő bútorokat is átalakítja, design elemmé. Professzionális anyagokkal dolgozik, a vászonra dekorációs glettet visz fel és speciális festékkel hozza létre a domború absztrakt formákat.
Elérhetőség: 5600 Békéscsaba, Gereblyés u.10. ; Telefon: 70/5055-417 ; E-mail: tmfaldekor@gmail.com
facebook