Mezőhegyesen rendezik meg a Fiatal Fogatlovak Világbajnokságát

A Mezőhegyesi Állami Ménes Kft. a világon elsőként rendezheti meg a Fiatal Fogatlovak Világbajnokságát. Mezőhegyes nem csupán egy helyszín, hanem hazánk egyik legrégebbi és legpatinásabb állami ménese.

A nemzetközi rangú intézmény több mint 230 éve nem csupán a magyar mezőgazdaság és állattenyésztés, hanem Kárpát-medence, Európa lótenyésztésének is meghatározó, évszázados bölcsője.

Mezőhegyesen rendezik meg a Fiatal Fogatlovak Világbajnokságát. (Fotó: Mamkft.hu)

Mezőhegyesen rendezik meg a Fiatal Fogatlovak Világbajnokságát. (Fotó: Mamkft.hu)

A világon egyedülálló módon három történelmi védett lófajtánk a Nóniusz, a Gidrán és a Furioso North Star (a Mezőhegyesi Félvér) is itt született. A Mezőhegyesi Állami Ménes Kft. közelmúltjában jelentős felívelést eredményezett a 2010. évi kormányváltás és tulajdonosi joggyakorló váltás, majd ez a lendület fokozódott 2014-től, mióta a Mezőhegyesi ménes a Földművelésügyi Minisztérium joggyakorlása alá tartozik. Ennek az előremutató folyamatnak jelentős állomása volt a 2014. évi fogathajtó magyar bajnokság, amely egyben új korszakot is nyitott a ménes történetében. A fogathajtó nemzeti bajnokság sikeres megrendezése nagy sikert aratott szakmai körökben is. Ezen sikereken és a tulajdonos biztos hátterének tudatában döntött a Mezőhegyesi Állami Ménes Kft. egy nemzetközi fogathajtó verseny megrendezésében (2015. július), majd a Fiatal Lovak Világbajnokságának rendezésére kiírt pályázat megírásában. A Mezőhegyesi Állami Ménes Kft. – a Földművelésügyi Minisztérium és a Magyar Lovassport Szövetség támogatásával – beadta pályázatát és a Nemzetközi Lovas Szövetség határozata alapján elnyerte a verseny rendezési jogát.

Napjainkban a világ lovassportjában elterjedt a fiatal lovak nemzetközi szintű megmérettetése és igen nagy népszerűségnek örvend a fiatal lovak világbajnoksága a három olimpiai szakágban: a díjugratásban, a díjlovaglásban és a militaryban (lovastusa). Fogathajtásban ez a teljesítménypróba eddig még hiányzott. Ezért a Nemzetközi Lovas Szövetség kidolgozta a fiatal fogatlovak világbajnokságának szabályzatát, majd 2015-re pályázatot írt ki. A fiatal lovak világbajnokságának lényege, hogy keretet biztosítson és rendszerbe foglalja nemzeti és nemzetközi szinten a fiatal fogat lovak felkészítését a nemzetközi szintre, információt szolgáltasson a tenyésztés számára és nem utolsó sorban nagyszerű piaci lehetőséget teremtsen a hazai tenyésztőknek és a magyar lófajtáknak egyaránt. A Fiatal Lovak Világbajnoksága nemcsak a Mezőhegyesi Állami Ménes, de Mezőhegyes városa, a Földművelésügyi Minisztérium, a magyar lótenyésztés és Magyarország szempontjából is fontos esemény.

Az esemény fővédnöke:
  • Dr. Fazekas Sándor – földművelésügyi miniszter
Az esemény védnökei:
  • Lázár Vilmos – Magyar Lovas Szövetség elnöke
  • Lezsák Sándor – Az Országgyűlés alelnöke
  • Zalai Mihály – Békés Megyei Önkormányzat elnöke