Gyors- és Gépíró Világbajnokság, kollégánk sikeres szereplése

Idén Budapesten rendezték meg az 50. INTERSTENO Kongresszust, valamint a Gyors- és Gépíró Világbajnokságot, amelyen több mint 500 versenyző vett részt, közöttük Krasznai Eszter, a Békés Megyei Önkormányzat igazgatási referense.

Esztertől megtudtuk, hogy a résztvevők gép- és gyorsírásban, szövegszerkesztésben és jegyzőkönyvvezetésben mérték össze képességeiket. A feladat nem könnyű, hiszen nagy koncentrációt igényel, és bármennyit is készül a megmérettetésre az ember, mindig vannak olyan zavaró tényezők, amelyekre nem lehet felkészülni.

A Magyar Gyorsírók és Gépírók Országos Szövetségének elnöke, Jakabné dr. Zubály Anna egy korábbi interjúban elmondta, hogy 1887 óta tartanak nemzetközi versenyeket, Budapesten 1913-ban rendezték az első nemzetközi bajnokságot, azonban Magyarországon már 1840-ben volt gyorsíróverseny, amin még maga Kossuth Lajos diktált. 1887 óta három alkalommal állhatott a világbajnoksági dobogó legfelső fokára hazánk fia, ugyanakkor az önálló magyar gyorsírást csupán 1928-ban vezették be, ezután a német gyorsíró rendszert már nem használták.

A versenyen minden résztvevő a saját nyelvén kapott szöveget, ebből kellett fél óra alatt – lehetőleg hiba nélkül – minél több karaktert leütni. De hogyan lehet egy ilyen világbajnokságon részt venni? Akik a Magyar Gyorsírók és Gépírók Országos Szövetsége által szervezett országos bajnokságon jó eredménnyel szerepeltek, megszerezték a jogot arra, hogy a világbajnokságon is megmérettessenek. Miután Eszter a hazai versenyen sikereket ért el, így – immáron negyedik alkalommal – a világ legjobbjaival mérhette össze tudását. Szövegszerkesztésben, jegyzőkönyvvezetésben, beszédírásban és gyorsírásban is eredményes dolgozatokat készített, és összetettben a 27. helyet szerezte meg a világ gép- és gyorsírói között, a hazai versenyzők közül pedig ezzel az eredménnyel (összetettben) ő bizonyult a legjobbnak.

Gratulálunk Eszter!