I. Fiatal Fogatlovak Világbajnoksága lesz Mezőhegyesen

Ilyen még nem volt! A program: érdekes, látványos, szakmai. A világon első alkalommal kerül megrendezésre az 5–6–7 éves, fiatal fogatlovak részére világbajnokság, melynek házigazdája magyar, Mezőhegyes.

Külön említésre méltó, hogy a versenyhelyszín hazánk legöregebb és legpatinásabb állami ménese, a Mezőhegyesi Állami Ménes, amely nem csak a magyar lótenyésztés és mezőgazdaság, de a Kárpát-medence és Európa lótenyésztése szempontjából is meghatározó, évszázados bölcső. Idén szeptember 24–27. között lehetőség nyílik a 230 éves Mezőhegyesi Ménes és az évszázados lótenyésztési hagyomány bemutatására a nemzetközi és hazai közönségnek.

I. Fiatal Fogatlovak Világbajnoksága lesz Mezőhegyesen. (Fotó: Mamkft.hu)

I. Fiatal Fogatlovak Világbajnoksága lesz Mezőhegyesen. (Fotó: Mamkft.hu)

Pap István Tibor, a Mezőhegyesi Állami Ménes Kft. ügyvezetője szerint „a világon először megrendezni egy ilyen versenyt óriási megtiszteltetés, amellyel további lehetőségek nyílhatnak a ménes, Mezőhegyes, a magyar lovassport és Magyarország előtt!”

Résztvevők

Mezőhegyesre minden kategóriában 3-3 lovat nevezhet egy ország. Az érdeklődés már is nagy, előzetesen 10 nemzet jelezte részvételi szándékát, néhányan plusz lovat is szeretnének hozni, melynek rendezői részről nincs akadálya. A külföldi és hazai tenyésztők kiválóságai állnak starthoz. A versenyre előzetesen kvalifikált, kitűnően felkészített 60-70 ló érkezését várja a rendező.

Újdonság

A Nemzetközi Lovas Szövetség (FEI) szándéka szerint, a nyerges sportok mintájára, a fiatal fogatlovak megmérettetésének ad keretet ez a világbajnokság. A hajtók előtt kitűnő lehetőség, hogy a lovat verseny körülmények között, a legjobb képességei szerint, a legjobb formában tudják bemutatni a potenciális vevőknek, hiszen nem titkolt cél, hogy ezzel a fiatal fogatlovaknak is piacot teremtsenek.

Újszerűség

A világ legjobb 5–6–7 éves lovai, egyesfogatba fogatolva, mérik össze tudásukat az újszerű versenyformában, mely teljesen eltér a megszokott fogathajtó versenyektől. A világbajnokság elődöntőből és döntőből áll. A korosztályonkénti elődöntőket csütörtökön és pénteken tartják, mely egy 80*40 méteres négyszögben zajlik, ahol egy díjhajtó feladat és kategóriánként meghatározott selybapárból álló, akadályhajtó pálya teljesítése az előírás. A négyszögben az akadályhajtás pályája is fel van építve, a díjhajtó feladat befejezése után azonnal meg kell kezdeni az akadályhajtást és a két feladat együttesen kerül értékelésre. A döntőbe kategóriánként a legjobb eredményt elérő fogatok, az induló létszám fele kerül be. Az 5 éves lovak a vasárnapi döntőben is hasonló feladatot teljesítenek, mint az elődöntőben. A 6–7 éves lovak számára a döntőben szombaton díjhajtás, vasárnap kombinált maratonhajtás szerepel (a selybapárok mellett két maratonakadály is a pálya részét képezi).

Szakmaiság

A verseny feladatok bemutatása a hajtótól nagyfokú szakszerűséget és szakmailag jól felkészített lovat követel. A zsűri a bírálat során az alapjármódokat, a ló idomítottságát (a kiképzési skálához viszonyítottan), az akadályhajtás összbenyomását (vonalvezetés, iram, ívek, folyamatos haladás) pontozza. Ez a versenytípus kiválóan bemutatja a fogathajtás szakmaiságát, a ló kiválasztástól, az idomításon át a versenyzésig, információt szolgáltat a tenyésztés számára is. A magasan képzett, a sportkipróbálás során kitűnően teljesítő fiatal lovak jelentik a fogathajtás szakmai fejlődését nemzetközi szinten is.

Szeptember 24–27. között a közönség – és különösen a szakma – számára érdekes, látványos programot jelent a mezőhegyesi világbajnokság!