Erdélyben jártak a Békési Érték-mérő nyertesei

Az országos versenyben való részvétel lehetősége mellett egy háromnapos tanulmányutat nyert az a két csapat, amelyik a Békési Érték-mérő vetélkedő megyei döntőjében a legjobban teljesített.

A kiránduláson Erdély értékeivel ismerkedtek, jártak Nagyszalontán, Magyarlónán, Torockón, Kolozsváron és Nagyváradon is.

A Békés Megyei Önkormányzat a Földművelésügyi Minisztérium Hungarikum Főosztálya támogatásával hirdette meg a Békési Érték-mérő vetélkedősorozatot. A településeken megtartott iskolai válogatók után zajlottak le a járási elődöntők két korosztályban: általános iskolák felső tagozatosai és középiskolások vetélkedtek. A legjobban teljesítő csapatok jutottak a megyei döntőbe, ahol az első helyezettek jutalma az országos versenyben való részvétel lehetősége mellett egy háromnapos tanulmányút volt Erdélyben. A kirándulás célja, hogy a fiatalok megismerkedjenek a külhoni nemzeti értékekkel.

A két nyertes csapat négy-négy tagja kísérőikkel március 24-én reggel indult útnak. Az első állomás Nagyszalonta volt, ahol megtekintették az Arany János Emlékmúzeumot és megemlékeztek a költőről. Innen a Királyhágó felé vették az irányt, fényképek sokaságát készítették a gyönyörű panorámáról, és már itt megkóstolták az igazi erdélyi kürtős kalácsot.

Körösfőn Péntek László, a Rákóczi Kultúregylet elnöke várta a csapatot, mesélt a település nevezetességeiről és Vasvári Pál életéről. Magyarlónán a szállásadók körbevezették a diákokat a település templomában, meséltek annak történetéről, majd egy templomkerti sétával zárták a pénteket.

A szombati nap Torockón indult, a helyi Néprajzi Múzeumban tájékozódtak a kirándulók a település történetéről, nevezetességeiről és az itt lakók életéről, szokásairól. Igaz, csak a távolból, de megcsodálták a Székelykövet, majd túráztak a Tordai-hasadékban. A tordai sóbányáról, történetéről, jelenlegi állapotának kialakulásáról az idegenvezető tartott előadást, majd szabadfoglalkozás keretében ismerkedhetett a csoport a látványossággal. Kolozsváron megnézték Mátyás király szülőházát, szobrát, majd a Házsongárdi temetőben nyugvó ismert személyek síremlékeit látogatták meg.

Vasárnap Körösfőn kézműveseknél vásároltak vásárfiát, Nagyváradon megtekintették a város főbb nevezetességeit, majd a kora délutáni órákban indultak haza.

Ismerve a diákok visszajelzéseit összességében elmondható, hogy tartalmas kiránduláson vettek részt a csapatok, és sok élménnyel gazdagodtak. Jó hangulatban telt el a három nap, és hozzájárult ahhoz, hogy az országos elődöntőre bejutott diákok közelebb kerüljenek egymáshoz.