Békéscsabán lépett fel a Paguyuban Citra

A budapesti, vigadóbeli fellépésük másnapján, egyedüli vidéki helyszínként Békéscsabán, a Csabagyöngye Kulturális Központban mutatkozott be a világhírű Paguyuban Citra indonéz tánccsoport és kulturális egyesület a Békés Megyei Önkormányzat meghívására.
A Paguyuban Citra néven ismert együttest 2005. májusában hívta életre Agum Gumelar nyugalmazott indonéz miniszter. A társulat célja a varázslatosan sokszínű indonéz kultúra népszerűsítése a szigetország határain innen és túl, illetve a tradíciók, hagyományok megőrzése és továbbadása a fiatalabb generációknak. A társulat fennállása bő egy évtizede alatt körbeutazta már az egész világot, Jakartától Pekingen és Londonon át egészen San Franciscoig büszkélkedhetnek teltházas fellépésekkel.
A békéscsabai bemutatkozás is teltház előtt, hatalmas sikerrel zajlott, a közönség állva tapsolta meg a fellépőket. A Paguyuban Citra az indonéz kultúra minél teljesebb körű bemutatására törekszik, az előadások során a közönség a táncok és a zene élvezetén túl megcsodálhatta többek közt az indonéz szövéstechnika művészetét és egy ruhabemutató keretében az UNESCO szellemi kulturális örökség listáján is szereplő batikfestés remekműveit is. A műsorban a tradicionális indonéz táncok mellett Ms. Tuti Maryati előadásában indonéz dalok hangoztak el.
A vendéglátó Csabagyöngye Kulturális Központ igazgatóhelyettese, Herczeg Tamás tanácsnok köszöntötte a megjelenteket. Elmondta: a kulturális központ megnyitásakor a cél az volt, hogy szélesre tárva az intézmény kapuit minél színesebb kulturális kínálattal várják a közönséget. Ezúttal Indonézia csodálatos világával ismerkedhettek meg az érdeklődők.
– Nagyon jó a kapcsolat Magyarország és Indonézia, ezen belül Békés megye és Észak-Szumátra tartomány között, az együttműködési megállapodásunk azonban 2015-ben lejárt. Jelenleg azon dolgozunk, hogy ezt megújítsuk, megerősítsük.

Már előkészítettük a megállapodás tervezetét, melyet a nagykövetség jóváhagyásával és közvetítésével elküldtük Észak-Szumátra kormányzója részére. Terveink szerint a megállapodás aláírására Észak-Szumátra tartomány fővárosában, Medánban kerül sor – mondta Zalai Mihály, a Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke
H.E. Mme. Wening Esthyprobo nagykövet asszony is részt vett az előadáson. Elmondta, hogy a tánccsoport számtalan külföldi fesztiválon, rendezvényen mutatta már be produkcióját, aminek köszönhetően bejárták az egész világot, most Békéscsabára hozták el Indonézia színeit.
Zalai Mihály megyei elnök az előadás végén a megyei önkormányzat díszoklevelével köszönte meg nagykövet asszonynak mindazt az erőfeszítést, amelyet a két ország, valamint Békés megye és Észak-Szumátra kapcsolatainak elmélyítésében tesz.