Négyen kaptak elismerést az ünnepi megyegyűlésen

A Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlése az 1956. évi forradalom 61. évfordulója tiszteletére ünnepi megyegyűlést tartott Füzesgyarmaton. A megemlékezés előtt a város ’56-os emlékművét is felavatták.

Füzesgyarmati Kossuth Lajos Általános Iskola és a református templom szomszédságában lévő téren gyülekeztek a megemlékezésre érkezők. Az ünnepi megyegyűlés előtt avatta fel dr. Kovács József országgyűlési képviselő, Zalai Mihály, a Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke és Bere Károly, Füzesgyarmat város polgármestere azt az emlékművet, amely egy pályázatnak köszönhetően jött létre.

Az avatás után a város művelődési házában folytatódott a megemlékezés, ahol dr. Kovács József ünnepi beszédében kitért arra, miért fontos emlékezni, és miért nem szabad felednünk azokat a hősöket, akik saját településükön harcoltak a szabadságért, és adták életüket a forradalomért.

A Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlése minden évben Békés megye társadalmi, gazdasági, tudományos fejlődéséért, nemzetközi kapcsolatai erősítéséért valamint a művészeti és kulturális élet, továbbá a sport területén kimagasló eredményeket elérő személyek, kollektívák tevékenysége elismerése érdekében „Békés megyéért” kitüntetést adományoz. 2017-ben hárman vehettek át elismerést: Márton Anita olimpiai bronzérmes súlylökő, dr. Baji Balázs Európai-bajnoki ezüstérmes gátfutó és Kreszta Traján, a magyarországi románság parlamenti szószólója. Dr. Baji Balázs az ünnepi megyegyűlés idején nem tartózkodott Magyarországon, így kitüntetését Eperjesi László, a Békéscsabai Atlétikai Club edzője vette át.

Márton Anita Szegeden született 1989-ben, ott kezdett atletizálni a Szegedi VSE színeiben. Már 2002-ben korosztályos bajnok lett súlylökésben és diszkoszvetésben. 2007-től a Békéscsabai AC versenyzője, 2009-től világversenyeken már csak súlylökőként versenyzett. 2014-ben, 2015-ben és 2016-ban megkapta az év magyar atlétája díjat, olimpiai bronzérmes, fedett pályás világbajnoki ezüstérmes, Európa bajnoki ezüst- és bronzérmes, kétszeres fedett pályás Európa-bajnok, többszörös magyar bajnok súlylökő. Kiegészítő sportágaiban: a diszkoszvetésben és a súlyemelésben is többszörös magyar bajnok. A modernkori olimpiák történelmében az első magyar női versenyző, aki érmet nyert súlylökésben.

Dr. Baji Balázs Békéscsabán született 1989-ben, a Békéscsabai Atlétikai Club sportolója. Első sikerét a felnőttek között 2007-ben érte el, amikor a szabadtéri magyar bajnokságon aranyérmet szerzett 110 méteres gátfutásban. 2011-ben az U23-as bajnokságon egyéni csúccsal ezüstérmes, a 2012-es londoni olimpián ötödik, a 2016-os fedett pályás atlétikai világbajnokságon hatodik, az atlétikai Európa-bajnokságon ezüstérmes. 2013-ban magyar Fair play díjat kapott, majd 2016-ban megkapta az év magyar atlétája elismerést. 2017-ben oklevelet szerzett az Állatorvostudományi Egyetemen, idén májustól állatorvosként is praktizál. Európa-bajnoki ezüstérmes, többszörös magyar bajnok gátfutó.

Kreszta Traján 1994 és 2014 között helyi önkormányzati képviselőként dolgozott Battonyán, 2002 és 2014 között társadalmi megbízatású alpolgármester. Megalakulását követően hosszú időn át elnöke a helyi román önkormányzatnak, 1999 és 2014 között elnöke a Magyarországi Román Önkormányzatnak. Egy cikluson keresztül tagja a Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlésének, 2014-től a magyarországi románság parlamenti szószólója. Kiemelt hangsúlyt helyez a megyében élő román nemzetiségű lakosság oktatási, művelődési helyzetének javítására, szép eredményeket ért el a két tannyelvű oktatás fejlesztése terén. Vitathatatlan érdemei vannak Arad és Békés megye kapcsolatainak fejlesztésében, hathatós közreműködése nélkül nem jöhetett volna létre a méhkeréki és a battonyai határátkelő. Mint parlamenti szószóló a mai napig képviseli a megye lakosságának érdekeit.

A Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlése 2015-ben alapította a Polgárokért díjat, amit minden évben egy olyan polgármester kaphat, aki legalább egy cikluson keresztül töltötte be tisztét, és aki Békés megye történelmi hagyományaira építő kiemelkedő közéleti tevékenységet végez vagy végzett. Ebben az évben Dombegyház polgármestere dr. Varga Lajos érdemelte ki ezt a címet.

Dr. Varga Lajos 1984-től, az egyetem elvégzését követően állatorvosként dolgozott a községben, majd 2006-ban független jelöltként indult a polgármesterségért, a lakosság ismerte, hiszen 22 éve dolgozott a településen. Megválasztása óta aktivitása tovább nőtt, civil szervezetek alapítója és tagja. Több uniós pályázaton sikerrel pályáztak, melyek segítségével közintézmények, utak, közösségi ház, piactér újult meg. Kiemelt figyelmet fordít a településen élő idősekre és gyermekekre, fontosnak tartja a hagyományőrzést, támogatja a sportegyesületeket. A 2015-ös migrációs válság következtében a magyar-román határszakaszon kezdődő határzár építését minden tőle telhető módon segítette, amiért Honvédelemért emlékérmet vett át. A településen élők bizalommal fordulnak hozzá, tudják, hogy mindent megtesz értük, a gyerekek barátjukként köszöntik.

A kitüntetések átadása után Nagy Gábor és Gál István zenetanár valamint Szabó Attila és Czecze Dávid tanulók ünnepi műsort adtak, melyben elhangzott Márai Sándor Mennyből az angyal című verse megzenésített formában, valamint a Magyarország az én hazám című népdal.