Megyegyűlés 2019. 04. 10.

Lázár János kormánybiztos és a ménesbirtok meghívására az áprilisi megyegyűlést Mezőhegyesen tartotta a megyei képviselő-testület. Lázár János napirend előtt arról tájékoztatta a megjelenteket, hogy a kormány milyen szerepet szán Mezőhegyesnek és a ménesbirtoknak. Az ülésen a polgárőrség előző évi munkáját is véleményezte a megyei testület.

A megyegyűlés napirendjei előtt Lázár János, a mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. által ellátott állami feladatok koordinálásáért felelős kormánybiztos beszélt a ménesbirtok fejlesztésével, felvirágoztatásával kapcsolatos tervekről, lehetőségekről. Elmondta: Mezőhegyes az ország harmadik legnagyobb birtoka, a föld minősége is kiváló, átlagban 40 aranykoronás, ami példátlan. 82 ezer hektár egybefüggő földterületről beszélünk, melyből 2200 ha területen hibridkukoricát állítanak elő. Amennyiben ezt kicsit tudják növelni, fél Magyarországot el tudják látni vetőmagkukoricával. Fontos fejlesztés előtt áll Mezőhegyes, ami több területet is érint: agrárkampuszt hoznak létre 300 diák részére, ösztöndíjat alapítottak, szeretnék az agrárszakmát vonzóvá tenni a fiatalok számára. Fejlesztik az öntözést, a nyitott csatornákat korszerűsítik, valamint zárt csatornarendszert alakítanak ki. Tervezik a vetőmagkukorica előállításának növelését, fejlesztik a termelést, digitalizálást és modernizálást, eszközbeszerzést, bérfejlesztést irányoztak elő. A cél az, hogy Békés megye büszke legyen Mezőhegyesre. Ehhez szövetségeseket keresnek, együttműködést kezdeményeznek a megyei önkormányzattal, a településekkel, hiszen a fejlődés az együttműködésben rejlik, ennek érdekében az erőket egyesíteni kell. A kormánybiztos pedig azt kéri a kormánytól, hogy Mezőhegyest 2/3-os törvénnyel védje le, ne lehessen elidegeníteni, privatizálni, hiszen olyan érték, amelyet mindenképpen meg kell védeni.

A Békés Megyei Polgárőrök Szövetségének tájékoztatójával folytatódott a megyegyűlés. A képviselők kiemelték: fontos a polgárőrök munkája, a rendőrökkel közösen hatékony tevékenységet hajtanak végre. Köszönetet mondtak a 2740 polgárőrnek a közel 600 ezer óra önkéntes szolgálatért és azért az erőfeszítésért, amit a lakosság érdekében végeznek. Gyarmati Sándor elnök elmondta, hogy a polgárőrök és a rendőrök között az együttműködés szilárd, a közös munka ebben az évben is folytatódik. 2019 mindemellett a külterületek biztonságának éve lesz, figyelnek a földterületekre is, hogy azok arassanak, aki vetettek. Erősítik a közlekedésbiztonságot, hogy minél kevesebb baleset történjen. Zalai Mihály megyei elnök a 75 polgárőr egyesület területi lefedettségével kapcsolatban tett fel kérdést. Gyarmati Sándor kiemelte: vannak városok, ahol több egyesület is munkálkodik, például a megyeszékhelyen négy is, és vannak települések, ahol egy sincs. Azonban minden településre jut polgárőr, hiszen ahol nincs egyesület, oda szomszédos településről járnak át.
Árgyelán György DK-s képviselő felszólalása kapcsán – amelyben a munkásőrség folytatásaként beszélt a polgárőrségről – komoly vita alakult ki. Több fideszes képviselő felszólította, hogy ne hasonlítsa össze a fegyveres elnyomó szervezettel a polgárőrséget, melynek tagjai önkéntesen ügyelnek a lakosság biztonságára, közterületi jelenlétük hozzájárul ahhoz, hogy megelőzzék a bűneseteket.

Felhatalmazást adott a testület a Magyar Falu Program felhívásaira benyújtott projektek elkészítésében és végrehajtásában történő részvételre. Zalai Mihály elnök elmondta: a TOP feladatok kapcsán létrehozott területfejlesztési csoport munkáját a Magyar Falu Programban pályázó településeknek is felajánlják, ezzel is Békés megye további fejlődését szeretnék elősegíteni.

Szóbeli előterjesztésként Mezőhegyes felvirágoztatása része a történelmi Alföld határok feletti újraegyesítésének címmel tartott előadást Pap István Tibor, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. vezérigazgatója, és Tarkó Gábor, a Kozma Ferenc Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium igazgatója. A vezérigazgató prezentációja első részében a ménesbirtok múltjával, történetével, fejlődésének fontos állomásaival és jelenével ismertette meg a hallgatóságot, majd a beruházásokról, fejlesztésekről, jövőbeni tervekről beszélt. Tarkó Gábor az oktatás bemutatása kapcsán egy belovagló óra megtekintésére invitálta a hallgatóságot, ahol elmondta, az itt tanuló diákok gyakorlati képzése helyben, a vállalatnál történik, ami nagy előnyt jelent. Emellett vonzóerő az ösztöndíjrendszer, amellyel támogatják az itt tanulókat.
A képviselő-testület tagjai helyszíni bejáráson tekintették meg a szarvasmarhatelep fejlesztését, amely 5 milliárd forintból valósul meg. Az új üzem robottechnológiával lesz felszerelve, ami a legkorszerűbb lesz Magyarországon. A tejtermelés még versenyképesebbé válhat, egy év alatt ezer szarvasmarhával 10 millió tejet produkálhatnak majd.

A megyegyűlés bejelentésekkel zárult, melyekből kiderült, hogy a következő munkaprogram szerinti ülés júniusban lesz.