SAJTÓKÖZLEMÉNY – Új áteresz épül az M44 mentén

A Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlése múlt év decemberi rendkívüli ülésén beadványt fogadott el a D-1 főcsatorna meghosszabbításáról és a Dögös-Kákafoki főcsatornába bekötéséről, valamint az M44 mentén egy új áteresz megépítéséről. A tervezett fejlesztéssel több mint nyolcezer hektár öntözhetősége valósulhat meg.

A Kormány által elfogadott öntözésfejlesztési stratégia egyik legfontosabb eleme az öntözőrendszer déli ágának fejlesztése, amely a D-1 öntöző főcsatorna meghosszabbítását és bekötését jelenti a Dögös-Kákafoki főcsatornába. Az így ellátható új terület mintegy 8300 hektár, hatásterülete meghaladja a 22500 hektárt. A D-1 öntöző csatorna meghosszabbítása keresztezi az épülő M44 gyorsforgalmi út Kondoros-Békéscsaba közötti szakaszát. Miután az öntözőcsatorna még nem rendelkezik részletes tervekkel és engedélyekkel, így az út tervezése során ezt a jövőbeni fejlesztést nem tudták figyelembe venni, a keresztezést biztosító műtárgyat sem tervezhették be. Ugyanakkor a műtárgy létrehozásának elmaradása késleltetheti, akár meg is hiúsíthatja az öntözőcsatorna megépítését, az utólagos kialakítás pedig jelentős többletköltséget jelent.

A Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlése megyénk agrárgazdaságának fejlődésében kiemelkedő fontosságúnak tekinti az öntözéses gazdálkodás lehetőségének kiterjesztését, és fontosnak tartja, hogy az eltérő nemzetgazdasági ágazatokba tartozó fejlesztések megvalósítása során az érintettek gondoskodjanak a járulékos létesítmények, műtárgyak létrehozásáról. Emiatt felkérte a gyorsforgalmi út Kondoros-Békéscsaba közötti szakaszának megépítésében közreműködő és az öntözésfejlesztésben érdekelt szerveket, hogy vizsgálják meg a műtárgynak az út kivitelezése során történő megépíthetőségét. A közgyűlés erről a döntéséről határozatot fogadott el, melyet megküldött a NIF Zrt-nek és a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóságnak is – tájékoztatott Zalai Mihály, a megyei közgyűlés elnöke.

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő is tárgyalt minderről Budapesten Pántya Józseffel, a Nemzeti Infrastruktúrafejlesztő (NIF) Zrt. útfejlesztési igazgatójával. Kiemelte: azzal, hogy a Békéscsaba és Kondoros közötti szakaszon megépül nagyjából 300 millió forintból egy műtárgy, meg lehet hosszabbítani egy meglévő öntözőcsatornát.

Prof. dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter levelében tájékoztatta Zalai Mihály megyei elnököt, hogy a tárcaközi egyeztetés értelmében az M44 megvalósítása során szükséges az öntözőcsatorna feletti műtárgy megépítése. A „Békéscsaba megközelítése M44 Kondoros-Békéscsaba” közötti szakasz megvalósítása tárgyú elrendelő levelet emiatt módosították, és azt a NIF Zrt-nek elküldték.

Dr. Hoffmann Imre, a Belügyminisztérium közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkára írásban jelezte, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium Közlekedéspolitikáért Felelős Államtitkára a NIF Zrt. részére elrendelte az öntözőcsatornát keresztező műtárgy tervezését, a szükséges engedélyek megszerzését és a megépítés végrehajtását.