Nagy sikerrel zárult a negyedik Megyenap

Hagyomány, érték, közösség – a Megyenap jelmondatához hűen Békés megye értékei, hagyományai jelentek meg, nemzetiségek, hagyományőrzők, kézművesek és kistermelők mutatták meg tudásukat, kiválóságaikat, értékeiket Békéscsaba belvárosában szeptember első szombatján, hetedikén. Volt is kinek megmutatni mindezt, a nap folyamán szerte a megyéből, a megye határain, sőt országhatárainkon túlról is érkeztek vendégek a rendezvényre. Az óriási érdeklődést jelezte, hogy a békéscsabai belváros zsúfolásig megtelt, egész nap hömpölygött a tömeg a sátrak, faházak között.
2016-ban, az első Megyenap tervezésekor még maguk a szervezők sem gondolták, hogy néhány év alatt mekkora eseménnyé növi ki magát a megyei összetartozás napja. Kicsinek bizonyult a békéscsabai főtér, a rendezvény egészen a Jókai színháztól a katolikus templomig töltötte be a rendelkezésre álló területet. 31 települési értéktár, az 52 megyei érték, 85 kézműves és kistermelő, az öt megyében élő nemzetiség, katonai hagyományőrzők és a jelenkor egyenruhásai, a szomszéd megyék értéktárai, a Mesterremek-díjasok, határon túli testvérmegyéink, a Nemzeti Művelődési Intézet, a Békés Megyei Népművészeti Egyesület tagjai – felsorolni sem könnyű, mennyien közreműködtek abban, hogy a térre érkezők színes, színvonalas, érdekes és értékes kínálattal találkozzanak.
A gyerekeket idén is programokkal teli kézműves sátor, hungarikum játszóház, ajándék léggömb, kosárhinta, interaktív játszótér és egyéb meglepetések várták. Amelyik gyerkőc pedig teljesítette a kézműves próbát, ingyen fagylaltozhatott.
Ebben az évben is értéktár okleveleket vettek át azok a polgármesterek és értéktár vezetők, akik településének helyi értéktárába az elmúlt évben új tételt regisztráltak. Díszoklevelet annak a 15 értéknek a tulajdonosa és felterjesztője vett át, amelyek a megyei értéktárba kerültek tavaly óta.
Új kitüntetést alapított nemrégiben a megyei képviselő-testület, a Közösségért díjat, amit a Megyenapon vettek át azok, akik közösségükért és Békés megyéért kiemelkedő tevékenységet végeztek.
A múlt évi édes meglepetés ezúttal sem maradt el, délután vágta fel Zalai Mihály megyei elnök az akácmézes-málnás-máktortát, amit ezer szerencsés kóstolhatott meg.
A színpadi produkciók a népzene köré épültek, felléptek a megye tánccsoportjai, a gyermekeket egy bábszínházi előadás, a Vitéz László várta, este pedig a Besh o droM gondoskodott a jó hangulatról.
A rendezvény fővédnöke idén is dr. Nagy István agrárminiszter, védnöke dr. Takács Árpád kormánymegbízott volt.