Kihelyezett ülést tartott a megyei bizottság

A Társadalmi Kapcsolatok Bizottságának tagjai január 24-én munkalátogatást tettek a békéscsabai Szlovák Kultúra Házában.

A békéscsabai szlovák szervezetek, intézmények világába vezette be a megyei politikusokat Krajcsovich Hajnalka, az intézmény munkatársa, aki elmondta, hogy Békéscsabán szoros együttműködést folytat egymással a Csabai Szlovákok Szervezete, a szlovák köznevelési intézmény, valamint a városi és a megyei szlovák önkormányzat is.
„Egymásra vagyunk utalva, máshogy nem tudnánk működni, az egyesület adja a szlovák önkormányzat képviselőit is” – mondta Kiszely András, aki szintén a házban dolgozik, és egyúttal megyei szlovák képviselő is. Többek között az is elhangzott, hogy a szlovák szervezet egy Kft-t is működtet, melynek feladata a szlovák étterem és panzió üzemeltetése. Működésüket pályázati forrásokból finanszírozzák, ilyen úton sikerült megvalósítaniuk a szlovák ház, az étterem és a panzió is felújítását is. A bizottság tagjai érdeklődtek a helyi szlovák kulturális élet és a szlovák identitás megőrzésének lehetőségiről is. Kiszely András nagy kihívásnak nevezte a 2021-es népszámlálást, ugyanis el kívánják érni, hogy megduplázódjon azok száma, akik magukat szlovák nemzetiségűnek vallják. A jelenlévők ezt követően megtekintették az épületet. A munkalátogatáson részt vett Szebellédi Zoltán, a megyei közgyűlés alelnöke is.
A bizottság ebben az évben számos más településen tervezi hasonló intézmények felkeresését.