Megújult a Forrás ovi

Befejeződött az orosházi Forrás Református Óvoda felújítása. Az intézmény bővítésen, energetikai beruházáson, külső és belső felújításon esett át.

Az Orosházi Református Egyházközség még 2017. december 20-án részesült a Békés Megyei Önkormányzat támogató döntése alapján 270,75 millió forint vissza nem térítendő támogatásban a megyei önkormányzat által kezelt Terület- és Településfejlesztési Operatív Programnak köszönhetően. A fejlesztés célja a gyermekjóléti alapellátásokhoz és az óvodai ellátáshoz való hozzáférés javítása, a szolgáltatások minőségének fejlesztése, a kisgyermeket nevelők munkavállalásának támogatása, a családok segítése volt. A meglévő óvodai épületet bővítették a fejlesztés során, a nettó alapterület közel 600 négyzetméterrel növekedett. Három új csoportszobával és egy melegítőkonyhával gazdagodott az intézmény.

A jelenlegi energetikai követelményeknek megfelelően épült fel az új szárny, a régi épületrész pedig a nyílászárók cseréjével, a fal- és födémszigeteléssel esett át energetikai felújításon, így a fenntartó jelentős költségeket tud megtakarítani az intézmény üzemeltetése során. A régi épületrészben belső átalakítást végeztek, közfalak bontásával és áthelyezésével új helyiségek jöttek létre, kicserélték a belső nyílászárókat és a burkolatokat is. Az óvoda területén parkolókat alakítottak ki, melyek között akadálymentes is helyet kapott.

A felújítási munkálatok mellett új óvodai eszközöket, bútorokat szereztek be, melyekkel az új helyiségek rendezték be, valamint a korábbi, elhasznált eszközök cserélték le. A bővítéssel az intézmény férőhelyeinek száma is növekedett, eddig 45 gyereket tudott fogadni az óvoda, most 30-al többet, 75 orosházi és környékbeli kisgyermek ellátására van lehetőség.

A koronavírus-járvány miatti intézkedések okán a felújítások végeztével hivatalos átadóra nem volt lehetőség, de Zalai Mihály, a Békés Megyei Önkormányzat elnöke Szalkay Róbert lelkésszel és Tóth Mónika óvodavezetővel bejárta és megnézte a megszépült óvodát.

– A beruházással az épület méltóvá vált a benne folyó magas színvonalú szakmai munkához, az óvoda alkalmazottai modern környezetben, kitűnő ellátási körülmények között folytathatják oktató-nevelő munkájukat – mondta Zalai Mihály. Hozzátette: vannak még Orosházán felújításra váró önkormányzati és egyházi óvodák, a Békés Megyei Önkormányzat meg fogja találni a lehetőségét annak, hogy a következő egy-két évben a 2021-27-es Versenyképes Gazdaság Operatív Program keretén belül ezeket is hasonlóan fel tudjuk újítani.