Járási egyeztetéseket kezdeményezett a megyei önkormányzat

A Békés Megyei Önkormányzat megyejárást indított, egyeztetésre hívta a települések polgármestereit. Békés megye kilenc járásának székhelyén – Orosházán, Mezőkovácsházán, Békéscsabán, Gyulán, Békésen, Gyomaendrődön, Szarvason, Sarkadon és Szeghalmon – tartottak megbeszélést.

A polgármesterek a Területfejlesztési Operatív Program Plusszal (TOP Plusz) kapcsolatban kaptak tájékoztatás, valamint a városok, községek fejlesztési lehetőségeit vették sorra. A helyszíni konferenciákra azért volt szükség, mert hamarosan megjelennek a TOP Plusz pályázati felhívásai, és a megyei önkormányzat a települések igényeit szeretné beépíteni a programba. A Békés Megyei Önkormányzat szakemberei javaslatokat küldtek ki a településeknek arról, hogy milyen területre mennyi pénzt használhatnak fel egy-egy járás települései. A polgármestereknek lehetőségük volt kérdéseiket feltenni, amelyekre az önkormányzat munkatársai és szakértői adtak választ. A TOP Plusz kiemelt célja a gazdasági infrastruktúra és a turizmus fejlesztése, valamint a helyi szolgáltatások színvonalának emelése. A Békés Megyei Önkormányzat azt szeretné elérni, hogy olyan fejlesztések valósuljanak meg a megyében, amelyekre a leginkább szükség van, és az ide érkező forrást a legoptimálisabban tudják felhasználni a települések. Zalai Mihály, a megyei önkormányzat elnöke elmondta, a hátrányos helyzetű járások esetében magasabb összeget szeretnének a fejlesztésekre fordítani annak érdekében, hogy ezeknek a településeknek a lemaradását csökkentsék.

– Arra számítunk, hogy a korábbi fejlesztési ciklushoz képest több forrásból gazdálkodhatunk majd – mondta Zalai Mihály elnök. Hozzátette: a közös munka még csak most fog elkezdődni, sok feladatunk van: újabb óvodákat, bölcsődéket, iskolákat, szakrendelőket, belterületi utakat kívánunk megújítani a településekkel együtt, ipari parkokat, piacokat és turisztikai fejlesztéseket szeretnénk megvalósítani megyeszerte.