Turisztikai fejlesztés Szabadkígyóson

Szabadkígyós Község Önkormányzata, Újkígyós Város Önkormányzata és a Békés Megyei Önkormányzat konzorciumi partnerségében valósul meg a „Kulturális, ökoturisztikai- és örökségi helyszínek fejlesztése Szabadkígyóson” elnevezésű projekt. A 100 százalékos támogatási intenzitású program 580 millió forintos költségvetésére a Terület-, és Településfejlesztési Operatív Program biztosít forrást. A hamarosan induló, és jövő év végére elkészülő fejlesztésről augusztus 30-án tartott sajtótájékoztatót Zalai Mihály, a megyei közgyűlés elnöke, Herczeg Tamás, a térség országgyűlési képviselője, Balogh József, Szabadkígyós polgármestere, és Botyánszki Pál, Újkígyós polgármestere.

Wenckheim-kastélyhoz, illetve a Wenckheim-kerékpárúthoz kapcsolódó, 580 millió forintból megvalósuló fejlesztéssel Szabadkígyós országosan egyedülálló kulturális és környezeti értékei gazdagodnak egy olyan komplex szolgáltatást nyújtó turisztikai attrakció kialakításával, amely a kulturált pihenést, az ismeretszerzést, a rekreációt, valamint a szabadidő minőségi eltöltését teszi lehetővé.

A beruházáshoz szükséges sikeres pályázattal kapcsolatban Zalai Mihály, a Békés Megyei Önkormányzat elnöke így fogalmazott: „A 2014-2020-as programozási időszakban közel 58 milliárd forintos keret állt Békés megye rendelkezésére. Ebben a pillanatban mégis több mint 87,6 milliárd forint forrás odaítéléséről szóló döntés érkezett a településekre. Ezt úgy tudtuk elérni, hogy minden olyan esetben, amikor maradványösszeg keletkezett, kezdeményeztük egy-egy felhívás újranyitását. Ez történt a szabadkígyósi pályázat esetében is, ahol kiemelt állami beruházáshoz, állami forrásból megvalósuló fejlesztéshez történő csatlakozással indokolva kérte a megyei önkormányzat a turisztikai felhívás újranyitását. Erre nyújtottunk be a településekkel összefogva pályázatot, amelynek sikerességéről múlt héten kaptunk értesítést. Ez a projekt is szép példája annak, hogy a fejlesztések egymást is képesek generálni, egy nemzeti forrásból megvalósuló beruházás uniós forrásokkal kiegészülve hozhat létre komplex fejlesztést.”

  • A Szabadkígyós Község Önkormányzatának konzorciumvezetői szerepével megvalósuló 580 millió forintos beruházás két további nagyon jelentős fejlesztéssel együtt értelmezhető, és így alkot kerek egészt – fogalmazott Herczeg Tamás, a Békés megyei 1. számú választókerület országgyűlési képviselője. Hozzátette: – A szabadkígyósi Wenckheim-kastély uniós, és állami forrásból újul meg és jövő év februárjában kerül átadásra. Emellett a Modern Városok Program keretében kettőezer-huszonkettő végére elkészül a Wenckheim-kerékpárút, amelyhez hálózatosan csatlakozik majd az a picit több mint öt kilométeres kerékpárút, amely részben felújításon esik át, részben új szakaszai épülnek a hamarosan kezdődő beruházás során. Ez a kerékpárút fejlesztés segíti az iskolába és munkába járást, a sportolási és szabadidős tevékenységet, de erősíti a kapcsolatokat a Békéscsabán, Szabadkígyóson és Újkígyóson élők között is.

Balogh József, Szabadkígyós Község polgármestere kijelentette: „Ritkán fordul elő, hogy egyszerre két olyan nagy léptékű pályázat is szolgálja Szabadkígyós fejlődését, mint a Wenkcheim-kerékpárút megépítése, illetve a kastély felújítása. Ehhez sikerült csatlakozni azzal a TOP-os forrásból megvalósuló beruházással, amellyel a várhatóan megnövekedő turista forgalom kiszolgálása a cél. A vendégfogadó, a posta múzeum, a majorsági élet bemutatását szolgáló kiállító tér, az állatsimogató, az istálló és kocsimúzeum mind azt a célt szolgálja, hogy tartalmasan töltsék el az időt az ide látogatók, és maradandó élményekkel gazdagodjanak.”

Újkígyós polgármestere, Botyánszki Pál azt emelte ki, hogy: „a városban régóta téma az Újkígyóst és Szabadkígyóst összekötő kerékpárút felújítása. A több mint harminc éve épült kerékpárút jelentősége több szempontból is kiemelt. Ilyen a turisztikai, szabadidős tevékenységhez köthető funkció, de sokan használják a kerékpárt a két település között munkába járásra. Emellett a Szabadkígyóson és Újkígyóson élők közül sokakat rokoni szálak is összekötnek, így a kerékpárút egyfajta összekötőkapocs a családok között.” Végezetül hozzátette: „A program részét képező felújítás régen várt fejlesztés, amit ezúton is köszönünk.”

A projekt keretében az alábbi fejlesztések valósulnak meg:

  • postamúzeum kialakítása, interaktív kiállítási elemekkel
  • a Wenckheim-kastély személyzetének életét bemutató termek kialakítása
  • állatsimogató, tanyasi életet bemutató udvar kialakítása
  • településtörténeti kiállító terem kialakítása
  • istálló és kocsimúzeum kialakítása, interaktív kiállítási elemekkel
  • madárles és tanösvény kialakítása a helyi élővilág bemutatására
  • fizető parkolóhely építése (a Kastélyhoz vezető bekötőút mellett, kb. 78 férőhelyes, szórt burkolatú parkoló)
  • parkolók kialakítása (kocsimúzeum/kávézó előtt 7 db, postamúzeum előtt 2 db, Major-múzeum – tanyasi bemutatóhely előtt 3 db)
  • tematikus játszótér, kerékpáros szerviz-, és pihenőpontok, valamint madárfigyelő pontok kialakítása
  • gazdagon felszerelt, egyedi – gyakran tájspecifikus – termékekkel ellátott ajándékbolt, filmvetítő és információs pont kialakítása
  • látogatóbarát szolgáltatások (kávézó, gyermekfoglalkoztató, ökovásárok szervezése a helyi és környékbeli termékek népszerűsítésére, rendezvények, szervezése, ingyenes WIFI)
  • kerékpárút építése, meglévő felújítása

– Szabadkígyós és Újkígyós között 1500 méter hosszan új pályaszerkezettel felújítás

– Szabadkígyós belterületén 2900 méter hosszan meglévő kerékpárút fejlesztése 2 méterre történő kiszélesítéssel

– Szabadkígyós külterületén 220 méter hosszan új kerékpárút építése

– A Wenckheim-kerékpárút szabadkígyósi végpontjához csatlakozás a Kastély utcában. Kerékpáros nyomvonal kialakítása és a meglévő útburkolat felújítása 400 méter hosszan. Ezzel összeköttetés jönne létre a Wenckheim-kerékpárút és az Ókígyósi úton haladó kerékpárút között.

A fejlesztés Szabadkígyós Község Önkormányzatának konzorciumi vezetésével valósul meg. A Békés Megyei Önkormányzat a projektmenedzseri feladatok látja el. Újkígyós Város Önkormányzata épített örökségével, látnivalóival, hagyományos fesztiváljával és gasztronómiai kuriózumával egészíti ki a mindössze három kilométerre található település turisztikai kínálatát.