Díjat vett át a Békés Megyei Önkormányzat

Megyénk négy településének, és a megyei önkormányzatnak egy-egy projektjét díjazták a Virtuális Erőmű Program (VEP) 10 éves jubileumi, egyben XII. díjátadó gáláján.

A Virtuális Erőmű Program (VEP) a dr. Áder János köztársasági elnök által fővédnökölt és az Európai Bizottság által a legjobb három uniós energiahatékonysági program közé választott fenntarthatósági kezdeményezés, melynek célja, hogy a partnerek energia- és CO2 megtakarításait pályázatain és projektjein keresztül összegyűjtse, bemutassa, jó példáikat megossza és díjazza.

Az el nem használt és így egy fosszilis, szennyező erőműben meg nem termelt, tehát kiváltott energia egységekből egy „virtuális erőmű” épül, mely mára az ország 2. legnagyobb villamos erőművévé vált.

A VEP tulajdonosa és ügyvezetője, dr. Molnár Ferenc a díjátadón ismertetve a VEP utóbbi 2 évének eredményeit bejelentette: a VEP minden várakozást túlszárnyalva olyan mértékben nőtt 2020-2021-ben, hogy mostanra elérte a 2030-as céljait. Már csak Paks kapacitása nagyobb, mint a legtisztább magyar erőműé. Kitért arra is, hogy ebben a két évben gyakorlatilag a teljes önkormányzati szektort sikerült a program mellé állítani.

A VEP a pandémia ellenére 2 év alatt közel 1000, elsősorban vidéki klímavédelmi és fenntarthatósági célú szemléletformáló rendezvényt valósított meg. Az ezeken és digitális felületein elért lakosok száma meghaladja az 1 Millió főt, azaz a teljes magyar lakosság 10%-át.

Az ünnepségen olyan projekteket is díjaztak, melyek energiahatékonysága kiemelkedő. Békés megyében Csorvás, Békés, Doboz, Békéssámson települések önkormányzatainak energetikai beruházásai érdemeltek elismerést, melyet dr. Kerekesné dr. Mracskó Gyöngyi csorvási jegyző, Kálmán Tibor békési, Köves Mihály dobozi és Annus István békéssámsoni polgármester vett át. Zalai Mihály, a Békés Megyei Önkormányzat elnöke is díjat vett át a megyei önkormányzat épületének energetikai korszerűsítéséért.

Közel kétéves előkészítő munka eredményeképpen a VEP Parlamenti ünnepségén került sor Magyarország legnagyobb méretű klímavédelmi és fenntarthatósági szövetségének hivatalos létrehozására. A Nemzeti Klímavédelmi Szövetségben az ország megyéi és a Virtuális Erőművet üzemeltető Mi6 részvételével a teljes országot lefedő fenntarthatósági hálózat jön létre és épül fel a következő években.