Elismeréseket adtak át az ünnepi megyegyűlésen

A Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlése ünnepi megyegyűlést tartott Békéscsabán, a Jókai Színház Vigadó termében, szerdán délután. A rendezvény díszvendégeként dr. Dukai Miklós, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára mondott köszöntőt. Az eseményen a Békés Megyéért díjakat és a Polgárokért elismerést is átadták az arra érdemeseknek.

Az ünnepi megyegyűlést Zalai Mihály elnök nyitotta meg, aki emlékeztettet rá, hogy 1715-ben született meg az a törvény, amely elrendelte Békés vármegye visszacsatolását a magyar Szent Koronához; egyben ekkor alakult meg a megyei közgyűlés is. Hozzátette: az idén hetedik alkalommal megszervezett Megyenapon emlékeznek meg minderről, melyet szeptember 3-án, szombaton, Békéscsaba főterén rendeznek meg, bemutatva többek közt azokat az értékeket, kincseket, amelyek összekapcsolják a Békés megyei embereket.

Dr. Dukai Miklós beszédében úgy fogalmazott, dicséretes a kezdeményezés, amellyel a vármegyei önkormányzat őrzi és ápolja a múltat. Egyben kijelentette: a gyarapodó Magyarország elképzelhetetlen fejlődő, gazdagodó önkormányzatok nélkül. – Az ország, az állam csak akkor lehet erős, ha erősek, tettre készek az önkormányzatok – hangsúlyozta. Hozzátéve, hogy mindezek érdekében a kormány kiemelt célkitűzése a vidék fejlesztése, a kisebb települések élhetővé tétele, és megújítása.

A beszédeket követően a Békés megyéért kitüntetéseket adták át az arra érdemeseknek, mely címmel a Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlése minden évben azon személyek, kollektívák tevékenységét ismeri el, akik Békés megye társadalmi, gazdasági, tudományos fejlődéséért, nemzetközi kapcsolatainak erősítéséért tettek kiemelkedőt, valamint a művészeti és kulturális élet, továbbá a sport területén értek el kimagasló eredményeket. Az ünnepi megyegyűlésen a Békés Megyei Népművészeti Egyesület részesült ilyen elismerésben, melyet Pál Miklósné az egyesület elnöke vett át. A Szarvasi Gazdák Nemzetiségi Hagyományőrző Egyesület szintén a Békés megyéért kitüntetés kapta, a díjat és a gratulációkat Szigeti Erika az egyesület tagja fogadta. Ugyanezen kitüntető cím tulajdonosa lett Takács Árpád, a Békés Megyei Kormányhivatalt vezető főispán.

Ezt követte a Polgárokért kitüntetés átadása. A Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlése még 2015-ben alapította a díjat, melyet minden évben egy olyan polgármester kaphat, aki legalább egy cikluson keresztül töltötte be tisztét, úgy, hogy munkássága a megye történelmi hagyományaira épül, a megye fejlődését mozdítja elő. A kitüntető címet idén dr. Görgényi Ernő, Gyula város polgármestere vehette át.

Az eseményt végül az Alföld Quartet barokk és romantikus komolyzenei előadása zárta, majd az ünnepi közgyűlést állófogadás követte, ahol pohárköszöntőt mondott Herczeg Tamás a térség országgyűlési képviselője.