Amire mindenkinek érdemes odafigyelni a fűtési szezonban és azt megelőzően

Ha valahol rendszeresen, egy-két évente jár kéményseprő, ott nem okozhat gondot, ha az első őszi befűtés előtt még nem ellenőrizték a kéményt. Nem az ellenőrzés időpontja, hanem annak rendszeressége fontos. A kéményseprő ősszel és télen is ellenőrizni tudja a kéményt, és ha szükséges, kitisztítja azt, de azért érdemes minél előbb időpontot egyeztetni. Ha fűtési szezonban érkezik a kéményseprő arra érdemes figyelni, hogy a kéményellenőrzés előtt négy órával már ne fűtsünk, hogy a kéményseprőnek ne forró környezetben kelljen dolgoznia.

A kéményseprő szakemberek társasházakba sormunkaterv alapján mennek elvégezni a felülvizsgálatot, de családi házak esetén mindenki magának rendeli meg az ellenőrzést, ami megtehető interneten keresztül: https://kemenysepres.katasztrofavedelem.hu/ weboldalon, vagy telefonon a +36-70-330-4703, valamint a 1818-as számon.

Fontos tudnivalók fűtési mód megváltoztatása esetén:
Sokan szeretnének tüzelőanyagot váltani és gázfűtés helyett fával fűteni. Fontos tudni, hogy csak olyan kéményt szabad használni, amelyet kéményseprő helyszíni műszaki vizsgálaton ellenőrzött és a kémény állapotát nyilatkozattal megfelelőnek minősítette. Ha valahol új kéményt létesítenek, vagy a régit javítják, felújítják, átalakítják, esetleg új fűtőeszközt csatlakoztatnak hozzá, azt csak azután lehet használni, ha megtörtént a helyszíni műszaki vizsgálat és a kéményseprő egy megfelelőségi nyilatkozatot állított ki a kéményről.

Olyan kéményt használni, amelyik nem rendelkezik megfelelőségi nyilatkozattal, nemcsak tilos, hanem életveszélyes is. Akár lakástűz, akár szén-monoxid-mérgezés is bekövetkezhet a szabálytalan, hibás kialakítás miatt.

Aki fűtési módot akar váltani, annak érdemes előzetes kémény-felülvizsgálatot kérnie a kéményseprőktől. Ha már az átalakítás előtt konzultálunk a kéményseprőkkel, a szakemberek pontosan meg tudják mondani, hogy az adott ingatlanban mire van lehetőség, az átalakítás során mire kell odafigyelni, milyen dokumentumokat kell beszerezni.

A rég nem használt fűtőeszközök és kémények veszélyei:
Ha valahol a tíz-húsz éve nem használt kandallót, vagy cserépkályhát, vagy bármilyen más szilárd tüzelésű fűtőeszközt szeretnének újra beüzemelni, ott használat előtt mindenképpen érdemes a fűtőeszközt szakemberrel, a kéményt pedig kéményseprővel megnézetni. Ha nem történt átalakítás és ez egy korábban engedélyezett kémény, akkor a kémény ellenőrzése és szükség szerinti tisztítása nem kerül pénzbe.

Mivel szabad és érdemes fűtenünk:
Attól még, hogy valami ég, az nem feltétlenül jelenti azt, hogy fűtésre alkalmas tüzelő. Hideg időben gyakori, hogy a tűzoltókat égő kéményekhez riasztják. Ez ott jellemző, ahol szilárd tüzelővel fűtenek és nem élnek az ingyenes kéményseprés lehetőségével. A veszélyt csak fokozza, ha nem megfelelő tüzelővel, vagy szeméttel fűtenek. Ha valahol csak két hétig háztartási hulladékkal fűtenek, annyi korom és kátrány rakódik le a kémény belső falára, mintha hat hónapon keresztül jó minőségű, két évig szárított fával fűtöttek volna. A kémény falán lerakódó, egyre vastagodó korom- és kátrányréteg – ha nem távolítják el – előbb utóbb meg fog gyulladni, és a tűz könnyen átterjedhet a ház tetőszerkezetére is. Minden hetedik lakástűz a kéményben keletkezik.
Nem alkalmas tüzelőnek a gumi a textil és más műanyag származékok, valamint a kezelt (lakkozott, rétegelt, festett) és a nedves fa sem. Fűtésre a kiszáradt, kezeletlen fa, kőszén, fa brikett, pellet, begyújtáshoz pedig a fekete-fehér papír alkalmas.