Békéscsabán ülésezett a vármegye önkormányzatának közgyűlése

Ülésezett Békés Vármegye Önkormányzatának közgyűlése szeptember 21-én Békéscsabán, a Vármegyeházán, ahol több fontos tájékoztató is napirendre került. Többek között a vármegyei iparkamara és az agrárkamara tavalyi évi munkája, a vármegye környezetvédelmi helyzete, valamint a lakosság egészségügyi állapota is napirendi pont volt. A közúthálózatról is beszámoló hangzott el, mely alapján 2020 óta egyre több út újul meg évente Békés vármegyében.

Zalai Mihály, Békés Vármegye Önkormányzatának elnöke az agrárkamara beszámolójából kiemelte a tavalyi rendkívüli aszályhelyzetet és annak következményeit. Megjegyezte, voltak olyan kritikák, hogy a jégkármérséklő rendszer tehet az aszályról, ezeket a felvetéseket azonban az idei nyár cáfolta: a rendszer ugyanúgy működött, mégis ebben az esztendőben csapadékos időjárásunk volt. – A rendszer működése óta ráadásul jelentősen kevesebb a jégkár hazánkban – tette hozzá.

Az elnök az iparkamara beszámolójához csatlakozva elmondta: más eszközökkel ugyan, de mind a kamara, mind pedig az önkormányzat a vármegyei gazdaság fejlesztésén dolgozik. Kiemelte, hogy az elmúlt néhány esztendőben 21 ipari park létesült, 6 inkubátorház, illetve 24 turisztikai attrakció fejlesztése valósult meg a vármegyében a Békés Vármegye Önkormányzata által támogatott TOP programban.

A képviselő-testület a vármegyei közúthálózatról is tájékoztatást kapott. Zalai Mihály elmondta: érezhetően javult a vármegyei közutak állapota, míg 2020-ig évente átlagosan közel 20 kilométernyi utat újítottak fel Békésben, addig az egy évvel később 44 kilométerre, 2022-ben pedig 55 kilométerre növekedett. Az elnök a vármegye szempontjából kiemelten fontos beruházásként értékelte a korábban M47-es névvel tervezett út Békéscsaba és Berettyóújfalu közötti megvalósítását. Elmondása alapján az út jelentősen megkönnyítené Debrecenből, az ottani ipari létesítményekből Békés vármegye megközelíthetőségét. Zalai Mihály az M44 Nagyszalonta felé történő meghosszabbításának is hasonló jelentőséget tulajdonított, mely szavai szerint a keleti szomszédunk nagyvárosaival kötné össze Békés vármegyét.

A képviselők a Bursa Hungarica felsőoktatási ösztöndíjpályázatról is döntést hoztak, mely alapján a vármegye önkormányzata jövőre is csatlakozik a pályázathoz, ezzel is támogatva a felsőoktatásban tanuló fiatalokat.