Békés Vármegyei Információs Napot rendeztek Békéscsabán

Információs napra invitálta Békés Vármegye Önkormányzata a vármegyei települések vezetőit és jegyzőit 2024. április 15-én Csabagyöngye Kulturális Központba.

Az évek óta hagyománynak számító rendezvény célja, hogy a polgármesterek, hivatalvezetők és pályázatokkal foglalkozó szakemberek első kézből jussanak hiteles információkhoz. Az információs napon elsőként Zalai Mihály, a vármegye önkormányzatának elnöke és Dr. Rákóczi Attila, a vármegyei kormányhivatal főigazgatója köszöntötte a nagy létszámú hallgatóságot.

Az előadások sorát Petényi Mirkó, az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ ügyvezető igazgatója nyitotta meg, aki az aktív- és ökoturisztikai fejlesztések magyarországi tapasztalatairól beszélt. Dr. Dukai Miklós önkormányzati államtitkár az önkormányzati választások utáni és az új közgyűlés megalakulása előtti időszak tudnivalóiról tájékoztatta a jelenlévőket. Stefán László, Szabó Csaba és Domokos Péter a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium főosztályvezetői előadásaikban hasznos információkat osztottak meg a TOP zárás folyamatáról, a TOP Plusz végrehajtásának előrehaladásáról és újraértékelési folyamatáról. A délelőtti blokkot Mayer Gábor területfejlesztésért felelős államtitkára zárta, aki előadásában a hazai területpolitika megújítását fejtette ki.

Az ebédszünetet követően Méhi Gabriella, a vármegyei önkormányzati hivatal osztályvezetője tájékoztatott a TOP Plusz Békés vármegyei előrehaladásáról. Stefanik András, a Külgazdasági és Külügyminisztérium Határon Átnyúló Interreg Programok Főosztályának főosztályvezető-helyettese a határon átnyúló uniós programok 2021-2027-es időszak lehetőségeiről tartott előadást, míg Pribojszkiné Kása Anikó, a Széchenyi Programiroda Nonprofit Kft. Kelet-Magyarországi Ellenőrzési Osztály osztályvezetője az INTERREG-programok megvalósításával kapcsolatos tapasztalatokat osztotta meg. A Közbeszerzési Hatóság részéről Havas-Kovács Gabriella főosztályvezető az építési beruházások az önkormányzatok szemszögéből különös tekintettel a közbeszerzési szakértelem biztosítására (ÁKSZ vs FAKSZ) felelősségi, eljárási jogosultsági és felelősségbiztosítási kérdések témakörét bontotta ki az érdeklődők részére.

Az Információs Napot az MVM Hálózat és az MBH Bank Nyrt. előadóinak energiapiaci és pénzügyi előadása, valamint az Angelo Beneditti Europe Kft. szakembereinek aszfaltfelújítási bemutatója zárta.

A prezentációk ide kattintva érhetőek el.