Tájékoztatott a rendőrség, a katasztrófavédelem, a honvédség és a közút a Vármegyegyűlésen

Május 16-án csütörtökön ülésezett Békés Vármegye Önkormányzatának Közgyűlése Békéscsabán, a Vármegyeházán. A közgyűlésen ezúttal a tájékoztatók álltak középpontban, ugyanis a képviselők a vármegyei rendőrség, a katasztrófavédelem, a polgárőrség és a honvédelem részéről is beszámolót hallgathattak meg a 2023-as év tekintetében.

A Békés Vármegyei Rendőr-főkapitányság 2023. évi beszámolóját tekintette át elsőként a képviselő-testület. Vörös Ferenc Békés vármegye rendőrfőkapitánya arról tájékoztatott, hogy az előző évben 2,5 százalékkal kevesebb bűncselekményt regisztráltak a vármegyében. Hangsúlyozta, hogy több területen visszaesett az elkövetett szabálysértések és bűncselekmények esetszáma, azonban az online térben történő csalások egyre gyakrabban előfordulnak. Kiemelte, hogy országos szinten 25 perces reagálási idő az elvárás átlagosan, mely reakcióidő Békés vármegyében 12 perc. A rendőrfőkapitány arra is kitért, hogy hálásak Békés Vármegye Önkormányzatának az előző évben nyújtott 660 ezer forint értékű támogatásért, melyet informatikai eszközök beszerzésére fordítottak. Hozzátette: a rendőrség munkája ma már szinte elképzelhetetlen a polgárőrség nélkül, éppen ezért is dolgoznak együtt a vármegyében működő 72 szervezettel.

A Békés Vármegyei Katasztrófavédelmi Központ tájékoztatójából kiderült, hogy 2023-ban a tűzoltói beavatkozások száma 8,2 %-kal nőtt. A káresetek elemzésekor megállapítható volt, hogy a műszaki mentések jelentős része a szélsőséges időjárás kártéteményeihez és a viharkárok felszámolásához kapcsolódott, 2022-hez képest 2023-ban csökkent a természeti tényezők által okozott tűzesetek száma.

A Békés Vármegyei Polgárőrök Szövetségének tájékoztatójából kiderült, hogy a vármegyében tevékenykedő polgárőrök létszáma kis mértékben csökkent, azonban több, mint 2100 taggal 73 településen van jelen. A szövetség célja, hogy népszerűsítse a hivatást. Gyarmati Sándor elnök arról tájékoztatta a közgyűlést, hogy Bucsán és Gerendáson új polgárőr egyesület jön létre az idei évben.

A Magyar Honvédség 2. Vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred 101. területvédelmi zászlóalj tavalyi tevékenységét Ulbert Dávid főhadnagy ismertette a grémium részére. Elmondta, hogy az előző évben hazai és nemzetközi szinten gyakorlatokat végeztek, segítették a toborzást és missziókon vettek részt. Képviselői kérdésre reagálva hangsúlyozta, hogy az állományuk körül-belül 20 százalékát szerződéses, hivatásos katonák, míg 80 százalékát tartalékos katonák alkotják. Céljuk, hogy a meglévő, mintegy 200 fős tartalékos létszámot további 100 fővel növeljék az idei évben, ennek érdekében szoros együttműködést ápolnak a vármegyei oktatási intézményekkel. Elmondta, hogy az érdeklődők létszáma alapján nyári táborokat és alapkiképzéseket tudnak indítani.

Cserkúti András, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Békés vármegyei igazgatója arról tájékoztatta a grémiumot, hogy a kezelésükbe tartozó úthálózat üzemeltetési, fenntartási feladatait idén 2,2 milliárd forint értékben végzik el, azonban ez az összeg várhatóan növekedni fog, így egy régi adósság, a Békéscsaba-Doboz-Sarkad-Sarkadkeresztúr közti útvonal szintre hozása is megvalósulhat. Kitért arra, hogy elindult a 4433-as út 3 kilométer hosszú szakaszának rendbetétele a Kétegyháza és Szabadkígyós közötti szakaszon. Hozzátette: több, kisebb forgalmú vármegyei szakaszon fognak útmegerősítést végezni: a 44105-ös békésszentandrási külterületi szakaszán, a 4641-es út Örménykút környéki részén, a 4439-es Csanádapáca és Magyarbánhegyes közötti szakaszán, a 4251-es úton Újszalonta irányába, valamint a 42151-es úton. Ezen fejlesztések augusztus végére készülhetnek el.

Az igazgató tájékoztatta a testületet, hogy tavaly a Magyar Falu Programban felújították a hunyai bekötőutat, valamint a 4205-ös út 2 kilométeres szakaszát. Idén is két fejlesztést tudnak megvalósítani a programnak köszönhetően: a 4234-es út, Doboz belterületén lévő 1,5 kilométeres szakaszának felújítását, valamint a 4432-es út Csanádapáca és Kaszaper közötti 5 kilométeres szakaszának rendbetételét.

Az igazgató a 2024-es évről beszélve kiemelte, hogy a legnagyobb reményt a TOP Plusz program biztosítja útfelújításokat tekintve. A Békés Vármegyei Önkormányzat által koordinált 11,3 milliárd forintból, 28,3 kilométer útszakasz fejlesztéséről született támogatói döntés, valamint egy 3 kilométeres szakaszról, amelyet a pályázati forráson kívül készítenének el.

A Magyar Közút Zrt. Békés Vármegyei Igazgatósága jól sáfárkodik a rendelkezésekre álló forrásokkal. Többféle forrást összeillesztve, de mégis értelmezhető hosszúságú szakaszokat újítanak fel. Immár megjelentek a nemzeti források az európai unió támogatások mellett és örömteli, hogy az elmúlt években a vármegyébe érkező összegek is emelkedtek. Ennek ellenére azonban nem lehetünk elégedettek, hiszen látjuk azt, hogy ennél évente még több felújításra lenne szükség – hangsúlyozta Zalai Mihály, a közgyűlés elnöke.