Közgyűlést tartott a békés megyei képviselő-testület

A Békés Megyei Önkormányzat Képviselő-testülete április 9-én tartotta soros ülését, melyen számos téma került napirendre. Többek között személycseréről, kitüntető díjak adományozásáról szóló rendelet módosításáról, együttműködési megállapodásokról, vagyonrendeletről, zárszámadásról döntött a testület.

A kötelezően napirendre kerülő pontok, mint a két ülés közötti történéseket tartalmazó tájékoztató, a lejárt határidejű határozatok végrehajtásáról szóló beszámoló, továbbá a múlt évi zárszámadásról szóló rendelet megalkotása, a vagyonrendelet módosítása, egyes rendeletek hatályon kívül helyezése vagy a múlt évi belső ellenőrzésről szóló jelentés mellett napirendre került a megye területrendezési tervének érvényesülése, a területfejlesztési és területrendezési feladatokkal kapcsolatban elvégzett munkát taglaló tájékoztató is.

A képviselő-testület üléséről készült videóbeszámoló:

Személycserével kapcsolatban is döntött a testület. A Békés Megyei Vállalkozási és Fejlesztési Kft. jelenlegi ügyvezetője, Petényi Roland a továbbiakban nem tudja ellátni ügyvezetői feladatait, emiatt új ügyvezetőt választott a testület Kraller József személyében, aki a korábbiakban pénzügyi területen tevékenykedett, de tapasztalatot szerzett belső ellenőrzésben, a terület- és vidékfejlesztésben, Terület- és Településfejlesztési Operatív program tervezésében.

A testület a kitüntető díjak alapításáról és adományozásáról szóló rendeletet is módosította, pontosabban új rendeletet alkottak, egyrészt oly módon, hogy a továbbiakban csak olyan személy kaphat kitüntető díjat, aki legalább tíz éve végez kiemelkedő tevékenységet, másrészt a jövőben pénzjutalom is jár az elismerés mellé. Békés megyéért kitüntetést a jövőben hárman kaphatnak, a pénzjutalom hozzá 120 ezer forint. Elnöki elismerést hatan kaphatnak, ehhez 80 ezer forint pénzjutalom jár, és a felterjesztést is kiszélesítették. A Kisebbségi díj nevét Nemzetiségi díjra módosították, annyi jutalom adható ki, ahány nemzetiségnek működik megyei önkormányzata Békés megyében, és 50 ezer forint pénzjutalom adható mellé.

Eseti bizottságot hoztak létre a képviselők, amelynek a feladata az lesz, hogy a megyei önkormányzat jelképeit felülvizsgálja, így a címer, a pecsét és a zászló kerül majd górcső alá. Az ideiglenes bizottság munkáját képezi a jelképeket hűen tükröző és alkalmazható rendelet megalkotására történő javaslat tétel.

Együttműködési megállapodást kötöttek a Békés Megyei Diáksport Egyesülettel és a Békés Megyei Nyugdíjas Egyesületek Szövetségével. A cél az, hogy ezeknek a szervezeteknek a működését, programjaiknak a megvalósítását segítse, támogassa lehetőségeihez mérten a megyei önkormányzat.

Az ülés a szokásoknak megfelelően bejelentésekkel zárult, melyekből kiderült, hogy a megyei önkormányzat következő ülése május 7-én lesz.