XVI. Pálinkafesztivál – Békés Megye Pálinkája

Hétvégén már 16. alkalommal rendeztek Gyulán pálinkafesztivált, ahol a finomabbnál finomabb ételek mellett leginkább az italok kaptak főszerepet.

A fesztivál keretében hirdették ki szombaton délután a IV. Pálinka Világ Kupa eredményét, és itt derült ki, melyik kereskedelmi pálinkafőzde nyerte el a Békés Megye Pálinkája 2015 díjat. Mielőtt kiderülne, ki a győztes, annyit elárulunk: sajmeggyből készült Békés Megye Pálinkája.
A Békés Megyei Önkormányzat nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a megyei értékeket minél többen és minél többfelé megismerjék – vonatkozik ez a gasztronómiai értékekre is, jelen esetben a pálinkára. A megyei önkormányzat egy új kezdeményezést indított útjára: minden évben Békés Megye Pálinkája címet adományozza egy megyei kereskedelmi pálinkafőzdének. Kapcsolódva a gyulai Kisüsti Pálinka Fesztiválhoz, az ennek a keretében megrendezett Pálinka Világ Kupa Gyula-Budapest versenyen szakavatott zsűri választotta ki az aranyérmes pálinkák közül azt a megyei itókát, ami 2015-ben elnyerte a Békés Megye Pálinkája címet.

Videóbeszámoló a pálinkafesztiválról:

– Évente több tucat alkalommal ajándékozunk italt és különböző Békés megyei gasztronómiai terméket partnereinknek, cégeknek, ide látogató politikusoknak. Szerettük volna ezt az alkalmat is kihasználni arra, hogy azt a hungarikumot, amely Békés megyében nagyon magas színvonalon készül, ilyen módon is tovább népszerűsítsük. Szövetkeztünk a gyulai, immár 16. pálinkafesztivállal, és ennek keretén belül az aranyérmes pálinkák között egy újabb versenykört hirdettünk a Békés Megye Pálinkája címért – tudatta Zalai Mihály, a Békés Megyei Önkormányzat elnöke.

A Békés Megye Pálinkája versenyen Békés megyei kereskedelmi pálinkafőzdék vehettek részt az általuk készített különböző fajtájú pálinkákkal. Ezek közül a szakmai zsűri választotta ki az idei nyertest, ez egy sajmeggyből készült ital, amit a sarkadi Éden-tó Szeszfőzde nevezett a versenyre.

– Arany minősítést kapott a pálinka, ezen túl a vadon termő gyümölcsök közül kategória győztes lett. A gyümölcsről annyit kell tudni, hogy ez egy vadmeggy fajta, Magyarországon nem sok helyen terem meg, egy nagyon apró szemű, sötétre, feketére érő meggyről van szó. Hagyományos módszerrel cefréztük, illetve részben irányított cefrézéssel, a kisüsti rendszeren főztük a pálinkát belőle – mondta Tóth János, az Éden-tó Szeszfőzde tulajdonosa.
Az Éden-tó Szeszfőzde egy éven keresztül viselheti a „Békés Megye Pálinkája 2015” címet, az ezt tanúsító címkét elhelyezheti a nyertes pálinkát tartalmazó üvegeken. A Békés Megyei Önkormányzat pedig vállalja, hogy egy éven keresztül a nyertes pálinkafőzdétől vásárol pálinkát – protokoll célokra – két deciliteres kiszerelésben.

forrás: Csabai Mérleg