Megyejárás tíz helyszínen – fókuszban a GINOP

Ismét megyejárásra indult a Békés Megyei Önkormányzat, ezúttal a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara is csatlakozott a kezdeményezéshez.

A rendezvénysorozat célja, hogy a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program hamarosan megjelenő első pályázati kiírásairól tájékoztassák a szakemberek a cégeket, vállalkozásokat, érdeklődőket.

Néhány hónappal ezelőtt a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programmal kapcsolatosan tartottak tájékoztatót a megyei önkormányzat kollégái és felkért szakértők, most újabb előadássorozatot szervezett a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával karöltve a Békés Megyei Önkormányzat. A 2014–2020-as európai uniós pénzügyi ciklushoz kapcsolódó Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) első pályázati kiírásai hamarosan megjelennek. A Békés megyei vállalkozók versenyképességének javítása, a forrásszerzési lehetőségek bemutatása érdekében vendégelőadók és az önkormányzat kollégái informálják a gazdaságfejlesztési fókuszú GINOP-ban rejlő lehetőségekről a vállalkozásokat és a települési önkormányzatokat.

A megyejárás tíz állomást érint. Orosházán és Tótkomlóson Keller Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) főosztályvezető-helyettese, Mezőkovácsházán Milos Katalin, az NGM főosztályvezetője, míg Békéscsabán Csepreghy Nándor fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkár tájékoztatta a résztvevőket a GINOP keretében megjelenő pályázati felhívások típusairól, jellemzőiről, azok ütemezéséről. Tájékoztató hangzott el a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Békés megyei indikatív forráskeretből megvalósítható fejlesztési lehetőségekről, bemutatkozott a Széchenyi Programiroda és annak szerepe a 2014–2020-as forrásallokációban, valamint szakmai előadást hallgattak meg a résztvevők a GINOP beruházások előkészítésének szükségességéről és folyamatáról.

A fórumon több előadó is hangsúlyozta: a pályázatok sikeressége függ attól, hogy mennyire tájékozódnak a vállalkozók, cégvezetők, mennyire vannak a fontos tudnivalókról, információk birtokában, megfelelően előkészítik-e a projekteket, és az sem elhanyagolandó, hogy a megfelelő programba és nem utolsósorban megfelelő időben nyújtsák be a pályázatot. Hatványozottan is érvényes, hogy az információ hatalom, és az előkészítés előny. A jelenleg működő vállalkozások sikeressé tétele a háttérismeretektől is függ, a megyejárás valamennyi rendezvénye ezt a célt szolgálja.

A megyejárás tíz állomásából hátra van még hat: Gyomaendrődön május 29-én 10 órakor, Sarkadon május 29-én 14 órakor, Szeghalmon június 3-án 10 órakor, Békésen június 3-én 14 órakor, Gyulán június 4-én 10 órakor, Szarvason június 4-én 14 órakor várják az érdeklődőket a fórumokra. Mindegyik helyszínen a polgármesteri hivatal ad helyet a rendezvénynek.