Békés Vaklárma a Vakok és Gyengénlátók Békés Megyei Szervezetével

Érzékenyítő sétát szervezett a Vakok és Gyengénlátók Békés Megyei Egyesülete. A szemléletformáló programon a város vezetői megtapasztalhatták, milyen nehézségekbe ütköznek látássérült társaik a hétköznapokon.

A „Békés Vaklárma – együtt a vak és az ép az esélyegyenlőségért” akciópályázat keretében a döntéshozók, bekötött szemmel, párokat alakítva tapasztalhatták meg azt, milyen látás nélkül közlekedni.

Egy-egy ilyen alkalommal az épek is megtapasztalhatják, ha csak egy pár órára is, azokat a mindennapi leküzdendő akadályokat, amelyekkel a látássérülteknek nap mint nap meg kell küzdeniük az életükben – fűzte hozzá Győrfi Gabriella, a Békés Vaklárma” projekt szakmai vezetője.

A látássérültek gyakran olyan nehézségekkel is szembesülnek, amire mi, látók nem is gondolnánk. Az útkereszteződésen való átkelés, de még az iránytartás sem egyszerű a szemünk segítsége nélkül, ezt tapasztalhatták meg a döntéshozók az érzékenyítő programon.

Az irányított séta a Petőfi ligettől a megújult, akadálymentesített belvároson át vezetett, ahol különböző útjelzések, vaksávok segítik a fehér bottal való közlekedést.

Ennek ellenére már az első lépések is kihívást jelentettek a résztvevőknek.

Miklós Attila képviselő is nagyon nehéznek találta, bár mint mondta, biztosan megtanulható, ha rá van kényszerítve az ember.

Zalai Mihály a Békés Megyei Önkormányzat elnöke is megtapasztalta, mennyire felerősödtek érzékszervei a séta közben.

– Első néhány tucat lépés után kialakul egy biztonságérzet és elkezd az ember figyelni azokra a jelekre, amelyeket érzékelni képes – mondta.

Herczeg Tamás már végigjárta a tapintható kiállítást, ez viszont egy teljesen más élmény volt a számára.

– A tárlat egy játék volt, a városban való közlekedés viszont nagyon sok veszélyt rejt, és több féle ingerre kell odafigyelni – osztotta meg velünk tapasztalatát a tanácsnok.

A látás nélküli közlekedés után a résztvevők az ügyintézéskor felmerülő kérdéseket is megismerhették. Az akadálymentesített Kormányablak dolgozói készséggel segítettetek az eligazodásban.

Ezzel a program még nem ért véget, a meghívottak a Kézzelfogható kiállításon és érzékenyítő előadásokon is részt vehetnek majd.

fotó: Zentai Péter, szöveg: Békéscsabai Médiacentrum