Békési Érték-Mérő

A Földművelésügyi Minisztérium Hungarikum Főosztálya a nemzeti értékek és hungarikumok gyűjtésének, népszerűsítésének támogatására pályázatot írt ki, melyen a Békés Megyei Önkormányzat (BMÖ) is indult azzal a céllal, hogy a fiatalokat bevonja a hungarikumok, értékek megőrzésébe, gyűjtésébe, megismerésébe. A pályázaton nyertünk 3 millió forintot, melyből a BMÖ a Békés megyei értékek illetve hungarikumok témakörébenvetélkedőt szervez két korcsoportban, általános iskolák felső tagozatos, továbbá középiskolások 4 fős csapatai részére.

A vetélkedő célja a fiatalok hungarikum mozgalomba való bevonása, elméleti és tárgyi tudásuk bővítése a magyarság közösségének értékei kapcsán. Fontos, hogy a fiatalok mindinkább megismerjék lakókörnyezetük értékeit, közelebb kerüljenek azokhoz az épített, kulturális, gasztronómiai, természeti értékekhez, amelyekről sok esetben már csak nagyszüleik elmondása vagy a múzeumok kiállítótermei közvetítésével értesülhetnek. Azzal, hogy elmélyülnek az értékek sokaságának megismerésében, erősödik identitásuk, kötődésük lakókörnyezetükhöz.

Békés megye 75 települése közül 46 alakította meg a saját települési értéktárát, ez az országos átlag kétszerese, a 46 értéktárban 706 értéket vettek eddig lajstromba. A Békés Megyei Értéktárban pedig 29 megyei érték szerepel, ezek közül kettő (a csabai és a gyulai kolbász) hungarikum is.

A játék menete:

1. forduló: Házibajnokság

Az első fordulóban minden jelentkező iskola kiválasztja járási elődöntőn résztvevő csapatát. A gyakorló feladatsor és megoldó kulcsa a weboldalon megtalálható. A járási elődöntőre történő jelentkezésére 2017. január 25-ig van lehetőség.

2. forduló: Járási elődöntők

A járási elődöntőkre február 1-10. között kerül sor a járási székhelyeken, melynek pontos idejéről és helyszínéről a későbbiekben küldünk tájékoztatást. A vetélkedők időtartama 2-3 óra, majd finom falatokkal és eredményhirdetéssel zárjuk az eseményt. A versenyen résztvevő minden csapat a vetélkedőn való részvételt tanúsító emléklapot kap, a győztes csapatok pedig tárgyjutalomban részesülnek. Az első négy feladat kvízjellegű írásbeli típusú, az 5. és 6. feladat interaktív meglepetés.

3. forduló: Megyei döntő

A döntő várhatóan 2017. február második felében lesz, pontos idejéről és helyszínéről a későbbiekben küldünk tájékoztatást, melynek keretében játékos, interaktív vetélkedőkkel készülünk. Az eredményhirdetés és a nyeremények átadása ünnepélyes keretek között történik, amit állófogadás követ. Az első helyezettek jutalma 3 napos kirándulás és részvételi lehetőség az országos döntőben, a 2. és 3. helyezett csapatok tárgyjutalomban részesülnek. Minden csapat a vetélkedőn való részvételt tanúsító emléklapot kap.

A versennyel kapcsolatos összes tudnivaló (felhívás, tananyag, gyakorló feladatok) az ertektar.bekesmegye.hu weboldalon megtalálható.