Békés megyei mesterszakácsok Indonéziában

Két Békés megyei mesterszakács egy meghívásnak eleget téve Indonéziában töltött két hetet. Tímár Attila és Tímár Albin az Indonéz Sommelier Szövetség, Magyarország Surabaya-i és Bandung-i tiszteletbeli konzuljainak meghívására érkezett Indonéziába, több tartományban és több rendezvényen képviselték megyénket. A látogatás előzményeiről Zalai Mihály, a Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke tájékoztatta a sajtó képviselőit.

– 2010 és 2015 között együttműködési megállapodás kötötte Békés megyét Észak-Szumátra Tartományhoz, ami elsősorban gazdasági és kulturális területen teljesedett ki. 2016-ban áttekintettük az együttműködési megállapodásainkat, és annak érdekében, hogy Észak- Szumátrával – ami Indonézia legfejlettebb tartománya – megújítsuk a megállapodást, meghívtuk T. Erry Nuradi, M.Si. Észak-Szumátra Tartomány kormányzóját és küldöttségét egy látogatásra, velük tartott H.E. Mme. Wening Esthyprobo, az Indonéz Köztársaság magyarországi nagykövete is. Igyekeztünk a programot úgy kialakítani, hogy képet kaphassanak arról, milyen valós együttműködési lehetőségek lehetnek Észak-Szumátra és Békés megye között, így üzletemberekkel, felsőoktatási intézmények és kutatási központok vezetőivel találkoztak. Az ezt követő hónapokban kialakítottuk és hamarosan aláírjuk az együttműködést, aztán kezdődhet a tényleges munka. Ma kaptam egy levelet kormányzó úrtól, amiben megerősíti együttműködési szándékát, és egy küldöttséget meghívott Észak-Szumátrára a dokumentum aláírására. Az oktatás, a cserediák programok, a kultúra, a művészetek, a gazdaság, a turizmus, a gasztronómia területén lehet ezt a kapcsolatot tartalommal megtölteni. A mostani látogatás is ennek a gondolatnak a jegyében szerveződött, hiszen a gasztronómia egy olyan nyelv, amit mindkét nép hasonlóan ért, ezen keresztül a két ország közös hangot talál – tájékoztatta a megjelenteket Zalai Mihály megyei elnök.

A TOP 50 vállalat között szereplő PT SUMMARECON AGUNG, Indonézia vezető ingatlan és plázafejlesztő vállalata valamint az Indonéz Sommelier Szövetség (Indonesian Sommelier Association) már 14. alkalommal szervezte meg Jakartában a Jakarta Fashion and Food Fesztivál (JFFF) elnevezésű rendezvénysorozatot április 14-e és május 7-e között. A Békés megyei séfek is részt vettek az idei programon.

– Négy ezer kilométer utaztunk Indonézián belül, sok-sok gasztronómiai élménnyel gazdagodtunk, nagyon szép tájakat láttunk és jó kollégákkal találkoztunk. Nyolc helyszínen főztünk, első nap a Wine and Cheese Expón gyümölcs és zöldség szobrászati bemutatót tartottunk, majd SUMMARECON vállalat által a Hotel Orientált Jakartában szervezett vacsorán 60 főre főztünk, a “A Night in Budapest” Gálavacsorán pedig 180 főre készítettünk ötfogásos vacsorát. Majd Bali szigetére utaztunk, ahol találkoztunk az Indonéz Sommelier Szövetség Badung részlegének vezetőjével, és meglátogattuk a Hatten Winery borászatot, ami egész Indonéziát ellátja borral. Bandungban, ami egy ötmillió lakosú kisváros és Nyugat-Java fővárosa, a The Peak Connoisseurs Étteremben öt fogásos vacsorát készítettünk 50 főre. Innen tovább indultunk Surabayaba, ez egy nyolcmilliós város, itt egy büféasztalt készítettünk elő magyar ételekkel: tárkonyos csirkeragu leves, bélszín Budapest módra, vargabéles, somlói galuska, tökleves készült. Majd Jakartába utaztunk, ott 500 darab palacsintát készítettünk, megtöltöttük, és Gundel palacsintát flambíroztunk, amit csokimártással öntöttünk le – mondta Tímár Attila.

A Békés megyei mesterszakácsok nem csak megmutatták Indonéziában, milyen finomságok készülnek megyénkben, de tanultak is. Három tipikus indonéz és Észak-szumátrai étel receptjét hozták haza, és a sajtótájékoztató résztvevőivel meg is kóstoltatták ezeket az ételeket.

– Tradicionális indonéz ételeket hoztunk, ezek egyike a tom yum leves, a csípős garnélaleves. A másik a satay, ami többféle húsból készülhet, egy saslik, ezt sütés előtt fűszeres kókusztejben kell pácolni. Hoztunk még gado-gadot, ami egy zöldségtál csípős mogyorószósszal, ez egy igazi nemzeti csemege Indonéziában – mutatta be a feltálalt ételeket Tímár Albin.