Békés Megye Pálinkája 2017

A Békés Megyei Önkormányzat fontos feladata a megyében található hungarikumok népszerűsítése, nemzeti értékek gyűjtése, és nagy hangsúlyt fektet arra is, hogy a megyei értékeket minél többen és minél többfelé megismerjék. E törekvésnek megfelelően a megyei önkormányzat 2015-ben egy új kezdeményezést indított útjára: minden évben Békés Megye Pálinkája címet adományozza egy pálinkafőzdének. Az önkormányzat által meghirdetett versenyen Békés megyei kereskedelmi pálinkafőzdék vehetnek részt az általuk készített különböző fajtájú pálinkákkal. Ezek közül a szakmai zsűri választotta ki az idei nyertest, ez egy piros vilmoskörtéből készült pálinka, amit a békéscsabai Árpád Pálinka a versenyre.

– Évente több tucat alkalommal ajándékozunk italt és különböző Békés megyei gasztronómiai terméket partnereinknek, cégeknek, ide látogató politikusoknak. Szerettük volna ezt az alkalmat is kihasználni arra, hogy azt a hungarikumot, amely Békés megyében nagyon magas színvonalon készül, ilyen módon is tovább népszerűsítsük – mondta Zalai Mihály, a Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke.

A Békés Megye Pálinkája 2017 versenyfelhívásra összesen 28 mintát küldött be hat kereskedelmi főzde: az Éden-tó Szeszfőzde Bt., a Kisrét Manufaktúra Kft. (Árpád Pálinka), a Békési Pálinka Zrt., a Pálinka Kft., a Tobo Kisüsti Kft. és a Gyulai Pálinka Manufaktúra. A nevezett minták között cigánymeggyből, szőlőből, szilvából, körtéből készült pálinkát is bírált a zsűri, ezek közül került ki a legjobb, amire az ítészek a maximális 20 pontot adták. Négy jellemzőt vizsgált a zsűri: a tisztaságra a tiszta jelzőt kapta a minta, az illatra kiemelkedően fűszeres, citrusos meghatározást, ízét gyönyörűnek, hosszúnak minősítették, a harmóniáját pedig elegánsnak.

A hagyományteremtő céllal elindított címet a győztes pálinkafőzde használhatja, az ezt tanúsító címkét elhelyezheti a nyertes pálinkát tartalmazó üvegeken. A Békés Megyei Önkormányzat pedig vállalja, hogy egy éven keresztül a nyertes pálinkafőzdétől vásárol pálinkát protokoll célokra 2 és 0,4 deciliteres kiszerelésben. A megye településeinek is a figyelmébe ajánlják az idei Békés Megye Pálinkáját, és kérik őket, hogy lehetőségeikhez mérten ajándékozási célra ők is ezt az italt vásárolják.

A nyertes pálinka piros vilmoskörtéből készült. A gyümölcs az ország legrégebbi vilmoskörte ültetvényéről, Sárospatakról és környékéről származik, ezen a helyen terem a legízesebb vilmoskörte, köszönhető ez a környezeti körülményeknek, a termőföldnek és az időjárásnak. A gyümölcsöt 80, maximum 90%-os érettségi állapotban szedik le, és még két hétig hűtőházban +2, +3 fokos hőmérsékleten utó érlelik. A körte saját enzimei lebontják a keményítőt cukorrá, és zamatossá, ízletessé érik a gyümölcs, amit aztán magozottan használnak fel, és főznek belőle pálinkát. Az így elkészült ital illata üde, friss, parfümös, amely egy illatos virágkertre emlékeztet, némi grapefruittal és citrusosággal fűszerezve. Ízében diszkréten édeskés, gyümölcsös és jellemzően fűszeres, amely hosszan tartó élményt nyújt. Ez a pálinka nyerte el múlt évben az Ország Pálinkája címet.

– Ezt a pálinkát a 2016. évi Magyar Országos Pálinka- és Törkölypálinka verseny 24 Champion díjas pálinkái közül választotta ki a 27 tagú pálinkamesterből álló bizottság. A körték királyából, a piros vilmoskörtéből készült, fűszeres illatú és intenzív gyümölcsös aromájú Ország Pálinkáját, és most már Békés Megye Pálinkáját bátran ajánljuk hölgyeknek és férfiaknak egyaránt, hiszen igazi populáris, trendi italról beszélünk. Édeskés íze miatt hölgyek is kedvelik, illik előételhez, salátákhoz, levesekhez, édes-gyümölcsös édességekhez, parfékhoz – tudatta Nagy Árpád ügyvezető.

A Békés Megye Pálinkája kezdeményezés pozitívumai már látszanak, minden megyei főzdére jó hatással van az így generált marketing, legalább 75 sajtómegjelenés adott hírt múlt évben arról, melyik pálinka nyerte a versenyt, és készült egy kisfilm is a lepoticaszilva pálinkáról, ami széles körben elérhető. Ennek a marketing akciónak mérhető hatása van a helyi gazdaságra – tette hozzá Zalai Mihály megyei elnök.