Közösen emlékezett a megyei és a körösújfalui testület

A Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlése és Körösújfalu Község Képviselő-testülete az 1956. évi forradalom 62. évfordulója tiszteletére ünnepi közgyűlést tartott Körösújfaluban. A megemlékezés előtt a község kopjafájánál elhelyezett emléktáblát koszorúzták meg.

Körösújfalu fákkal övezett terén egy kopjafa áll, mellette tábla emlékezik az ’56-os forradalom áldozataira. Dr. Dukai Miklós önkormányzati helyettes államtitkár, Zalai Mihály megyei elnök, Szabó Csaba polgármester és Balogh Krisztián képviselő koszorúzták meg az emléktáblát, majd a vendégek is elhelyezték az emlékezés virágait.
A koszorúzás után a község Művelődési Házában folytatódott a megemlékezés, ahol dr. Dukai Miklós ünnepi beszédében október 23-a üzenetének nevezte azt, hogy a magyar nemzet saját maga akar sorsáról dönteni, és minden magyar ember erkölcsi kötelessége magyarnak maradni. Zalai Mihály megyei elnök hangsúlyozta: Körösújfalu az első község, ahol ünnepi ülést tartottak azzal a céllal, hogy még inkább megtapasztalják a megyét érintő gondokat, problémákat.
A Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlése minden évben Békés megye társadalmi, gazdasági, tudományos fejlődéséért, nemzetközi kapcsolatai erősítéséért valamint a művészeti és kulturális élet, továbbá a sport területén kimagasló eredményeket elérő személyek, kollektívák tevékenysége elismerése érdekében „Békés megyéért” kitüntetést adományoz. 2018-ban hárman vehették át az elismerést: Pál Miklósné, a Békés Megyei Népművészeti Egyesület elnöke a közművelődés terén végzett kiemelkedő munkája elismeréseként, Balázsi László unitárius püspök társadalmi szerepvállalása és közösségi munkája elismerésekét és Majoros Béla, a Csaba Metál Zrt. vezérigazgatója Békés megye gazdasági életében betöltött meghatározó szerepéért.
A Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlése 2015-ben alapította a Polgárokért díjat, amit minden évben egy olyan polgármester kaphat, aki legalább egy cikluson keresztül töltötte be tisztét, és aki Békés megye történelmi hagyományaira építő kiemelkedő közéleti tevékenységet végez vagy végzett. Ebben az évben Tótkomlós polgármestere, dr. Garay Rita érdemelte ki ezt a címet.
A kitüntetések átadása után Tarsoly Krisztina színművész és a Harangos Néptáncegyüttes három tagja: Móricz Bence, Drimba Máté és Szilágyi András közös produkcióját láthatta a közönség.