Kitüntetést kapott a megyei főépítész

A Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozat kitüntetésben részesült Földesi István, a Békés Megyei Önkormányzati Hivatal főépítésze. A kitüntetést a köztársasági elnök megbízásából Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter adta át az 1956-os forradalom és szabadságharc emléknapja alkalmából tartott ünnepségen a Várkert Bazárban.

Földesi István 1955. szeptember 25-én született Mezőberényben. Már gyermekkora óta az építészet érdekelte. Szakmai tanulmányai első helyszíne a Vedres István Építőipari Szakközépiskola volt 1970-ben, melyet 1974-ben a Pollack Mihály Műszaki Főiskola követett, ahol magasépítési üzemmérnök végzettséget szerzett. Építész tervezőként kezdett dolgozni, miközben 1988-ban a Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karán kapott építészmérnöki diplomát. 1990-től az AGROBER Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Tervező Beruházási Vállalat Békéscsabai Irodájában az Építéstervezői Osztály vezető főmérnöke, 1992-től a Békés Megyei Munkaügyi Központ foglalkoztatáspolitikai főelőadója.
A Békés Megyei Önkormányzati Hivatalban 1996-tól a területrendezési- és területfejlesztési szakmai feladatokat végezte, 2008-tól megbízott főépítész, 2012. január 26. óta megyei főépítész. Feladatkörébe tartozik az önkormányzati törvényben meghatározott, illetve a Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlése által felvállalt feladatokkal kapcsolatos tevékenységek, mint a megye területrendezési tervének előkészítése, az országos és kiemelt térségekre vonatkozó területrendezési tervek előkészítése, a megyei közgyűlés megyei és kistérségi területfejlesztési koncepciókkal, programokkal kapcsolatos döntéseiben való közreműködés. A megyei önkormányzat nevében véleményezi az illetékességi területét érintő településszerkezeti terveket, közreműködik értékvédelmi és önkormányzati hatósági ügyekben, valamint felkérésre szakmai tanácsadást nyújt azoknak a települési önkormányzatoknak, ahol nem működik települési főépítész. Elősegíti önkormányzati társulás szerveződését az építésügyi feladatok ellátása érdekében és együttműködik a megyei jogú város és az érintett települések önkormányzataival a területrendezési és településszerkezeti tervek városkörnyéki összehangolása érdekében.

Fotó: MTI/Kovács Attila