Ünnepi közgyűlés a Megyenaphoz kapcsolódóan

A Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlése ünnepi megyegyűlést tartott Orosházán, az Evangélikus Templomban. A rendezvény díszvendége Lázár Zsolt, a Nyugat-Békési Evangélikus Egyházmegye esperese volt.

A Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlése évente két ünnepi megyegyűlést tart. Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc alkalmából márciusra tervezett ülés a koronavírus-járvány miatt elmaradt, és az idei Megyenapot sem a megszokott módon szervezi meg az önkormányzat, a programok közül csak a kézműves vásár valósul meg kiegészülve a gyereksarokkal és a hagyományőrzők bemutatóival, így ez a szeptember eleji ünnepség több szempontból is különlegesnek mondható. Elnöki elismeréseket, Békés Megyéért díjakat és a Polgárokért kitüntetést is átadták az arra érdemeseknek.

A Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlése által alapított Elnöki elismerés kitüntető díjat is ezen ünnepség keretében adták át. Zalai Mihály elnök elmondta: a megyei önkormányzat célja a kitüntetéssel, hogy az oktatás, a katasztrófavédelem, a rendvédelem, a mentők, a szociális ellátás és az egészségügy területéről olyan személyek vagy közösségek tevékenységét ismerjék el, akik Békés megyében hosszú ideje kiemelkedően magas színvonalú munkát végeztek vagy végeznek. Díjat vett át a Békéscsabai Jókai Színház kollektívája, dr. Kovács Irén, az orosházi kórház nyugalmazott főorvosa, Ladnyik Anita, a Békéscsabai Mentőállomás irányító csoportvezetője, Szántó Flóra, a gyulai „Nicolae Bălcescu” Román Gimnázium tanára, Vinczéné Varga Ágnes tűzoltó alezredes, a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság humánszolgálat-vezetője és dr. Kis Péter rendőr ezredes, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi rendőrfőkapitány-helyettese.

A Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlése minden évben Békés megye társadalmi, gazdasági, tudományos fejlődéséért, nemzetközi kapcsolatai erősítéséért valamint a művészeti és kulturális élet, továbbá a sport területén kimagasló eredményeket elérő személyek, kollektívák tevékenysége elismerése érdekében „Békés megyéért” kitüntetést adományoz. Hárman vehették át a kitüntetést: prof. dr. Kaáli Nagy Géza, a Kaáli Intézet ügyvezető igazgatója, Kása István Zoltán, a Marzek Kner Packaging Kft. és a Marzek FlexiLog Kft. ügyvezető igazgatója és dr. Mohamed Abdulrahman Abdulrab, a Békés Megyei Központi Kórház Pándy Kálmán Tagkórházának csecsemő- és gyermekgyógyásza.

A Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlése 2015-ben alapította a Polgárokért díjat, amit minden évben egy olyan polgármester kaphat, aki legalább egy cikluson keresztül töltötte be tisztét, és aki Békés megye történelmi hagyományaira építő kiemelkedő közéleti tevékenységet végez vagy végzett. Ebben az évben Örménykút község polgármestere, Szakács Jánosné érdemelte ki ezt a címet.

Az ünnepség fényét emelte Hajmann Ildikó és Vozár M. Krisztián műsora, díszőrséget láttak el a Békés Megyei Károlyi-huszár és Honvéd Hagyományőrző és Kulturális Egyesület tagjai.