Ülésezett Békés Vármegye Önkormányzatának Közgyűlése

Ülésezett Békés Vármegye Önkormányzatának Közgyűlése február 24-én Békéscsabán, a Vármegyeházán. A 2023-as esztendő költségvetését és munkatervét, valamint a kitüntető díjak alapításáról, adományozásáról szóló rendeletet is egyhangúlag fogadta el a testület, és az alapítványok támogatásáról is döntés született.

– Mai közgyűlésünk a 2023-as év tervezéséről szólt, olyan döntéseket hoztunk, amelyek ennek az esztendőnek a feladatainak a végrehajtását alapozzák meg, ennek a legfontosabb része a költségvetés, hiszen minden folyamatnak anyagi vetülete is van. A vármegye közgyűlése egyhangúlag elfogadta a költségvetést, ami ritka, de most az ellenzék is egyetértett azokkal a feladatokkal, amelyek a vármegye közgyűlésének és a hivatalnak a munkáját ebben az esztendőben meghatározza – árulta el Békés Vármegye Önkormányzatának elnöke.

Zalai Mihály hozzátette, közel 1,7 milliárd forintos főösszeggel fogadták el a költségvetést. Mint elmondta, ebben az esztendőben számtalan olyan pályázatot fog össze a vármegye önkormányzata, amelyek pénzügyileg a 2023-as évben is érintettek. Az elnök többek között kiemelt egy mezőhegyesi kerékpárutas pályázatot, amely a ménesbirtok környékén, illetve bent a városban valósul meg, és összekapcsolódik egy Csongrád-Csanád vármegyei kerékpárút-fejlesztéssel. Illetve az elnök szavai szerint a vármegyei önkormányzat „Hagyomány, érték, közösség” elnevezésű, vármegyei identitást erősítő pályázatának is vannak olyan elemei, amelyek pénzügyileg 2023-ban jelentkeznek, ezért is magasabb a korábbiaknál az idei költségvetés.

– A legfontosabb üzenete a most elfogadott költségvetésnek, hogy mindazoknak a területfejlesztési feladatoknak, amelyek a mi munkánkat elsősorban jellemzik, a pénzügyi alapjai biztosak. A hivatalunk, azon belül a területfejlesztés osztályunk a települések rendelkezésére áll a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) Plusz megtervezésben, de adott esetben végigvitelében, menedzselésében is. Mindez talán a legkisebb településeknek, a községeknek, és a kisebb városoknak jelenthet elsősorban segítséget. Ez a program ebben a ciklusban közel 95 milliárd forint fejlesztési forrást biztosan jelent, amit szeretnénk tovább növelni – részletezte Zalai Mihály.

Az elnök kiemelte, hogy évek óta részt vesznek a Bursa Hungarica felsőoktatási ösztöndíj programban, erre pedig idén is jutott forrás, és egy 10 millió forintos előirányzatot is biztosítanak a vármegye önkormányzatához forduló civil szervezeteknek.

– Nagyrészt nemzetiségi programokhoz kötődő támogatásokat nyújt ez az előirányzat, hiszen a soknemzetiségű Békés megyében élünk. Szeretnénk azokat a kulturális, hagyományőrző programokat támogatni, amelyek ezt a sokszínűséget megőrzik számunkra – árulta el az elnök.

Az ülésen kiderült az is, hogy a pandémiás helyzet miatt felfüggesztett kihelyezett közgyűlések idén újra elindulnak. – Sok településről kaptunk meghívást, és az egyiknek már márciusban eleget is teszünk, 10-én az ünnepi közgyűlést Békés városában tartjuk. Szeretnénk az egyébként is jó együttműködésen alapuló kapcsolatunkat még szorosabbra fűzni, azáltal is, hogy a közgyűléseket vármegye-szerte, az egyes békési településeken tartjuk, ahol ilyenkor a TOP programban megvalósult helyi fejlesztéseket is meg tudjuk tekinteni – árulta el Zalai Mihály.

Egyik utolsó napirendi pontként a Csongrád-Csanád Vármegyei Éghajlatváltozási Platformmal, illetve a Magyar Fenntarthatósági és Klímaadaptációs Intézettel történő együttműködésről is döntés született.

– Békés Vármegye Önkormányzata elkötelezett a zöld ügyek mellett, és az világos, hogy a közigazgatási határok a klímavédelmi törekvéseknek nem szabhatnak határt, ezért nagyon fontosak ezek a vármegyéken kívüli együttműködések. Csongrád-Csanád vármegye önkormányzata már ratifikálta ezt az együttműködési megállapodást, és abban bízunk, hogy a jó példák átvételével az itteni helyi törekvéseinket is meg tudjuk majd erősíteni – részletezte a megállapodást Szegedi Balázs, a vármegye önkormányzatának alelnöke.