Elnöki elismeréseket adtak át az ünnepi közgyűlésen

Békés Vármegye Önkormányzata március 15-ei nemzeti ünnepünk alkalmából díszünnepséget tartott pénteken délelőtt Békésen a városháza dísztermében. Az esemény a békési Forradalmi Emlékműnél koszorúzással kezdődött, majd a polgármesteri hivatalban folytatódott, ahol Závogyán Magdolna kultúráért felelős államtitkár mondott ünnepi beszédet, valamint átadták a vármegye önkormányzatának elnöki elismeréseit. Az ünnepi közgyűlésen Kovács Tamás, hazánk chicagói főkonzulátusának vezetője is részt vett.

Zalai Mihály, Békés Vármegye Önkormányzatának elnöke különleges ünnepnek nevezte az idei eseményt, és utalt Petőfi Sándor születésének idei kétszázadik évfordulójára. Szavai szerint a vármegye számos szálon kapcsolódik a költő életéhez, Békés városa pedig szimbolikus a vármegye számára, mivel névadója, és sokáig annak központja is volt.

Kálmán Tibor, Békés polgármestere kiemelte, hogy nagyon fontosnak tartják múltunk és a március 15-ei értékeink megőrzését. A városvezető hangsúlyozta, hogy Békés városa és Békés vármegye összefonódott, egyben kiemelte a közös jövőt, a közös munkát, azt, hogy együtt lehet előrelépni és tovább fejlődni.

Závogyán Magdolna beszédében a forradalmak és szabadságharcok hőseit méltatta, szavai szerint az ragyog ki a közösségből, aki nem rest megfizetni az árat és megharcolni a nehézségekkel, mert hisz a felépíthető, vállalható és reményteli jövőben. Mint mondta, ha a 48-as hősök hezitáltak, netán kompromisszumokat kötöttek volna, és a könnyebbik utat választják, akkor talán ma nem lenne lehetőségünk hitről és bátorságról beszélni. Kiemelte: Békés vármegye kitüntetettjei is azért kapják meg az elismerést, mert életükkel, munkájukkal és személyes példájukkal felvállalták identitásukat, felelősséget vállaltak, mindez pedig sok áldozattal járt a részükről.

Az ünnepi beszédeket követően az elnöki elismerések átadása következett. Kitüntetést vehetett át dr. Mogyorósi Edit, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Békés Vármegyei Kirendeltség Szervezetirányítási Osztály vezetője a gyermekvédelem, és a szociális ellátás területén hosszú időn át kifejtett, példaértékű, magas színvonalú munkájáért. Elnöki elismerésben részesült Haskó György tűzoltó ezredes a Békés vármegyei polgárok védelmében kifejtett magas színvonalú tevékenységéért. Gyebnár József mentőtiszt az életmentés, a betegellátás területén kifejtett kimagasló szakmai tevékenységéért vette át a kitüntetést. Elnöki elismerésben részesült Berczi László rendőr ezredes a Békés vármegyei polgárok érdekében végzett elkötelezett, kiemelkedő szolgálatáért. Dr. Rokszin Tibor osztályvezető főorvos a Békés vármegyei lakosság egészségügyi ellátásában folytatott magas színvonalú orvosi tevékenységéért érdemelte ki a kitüntető díjat. Elnöki elismerésben részesült Dávidné Gyarmati Zsuzsanna, a Dr. Hepp Ferenc Általános Iskola pedagógusa a nevelés-oktatás területén évtizedeken át végzett példaértékű, kimagasló szakmai tevékenységéért. A díjakat Závogyán Magdolna és Zalai Mihály adták át az arra érdemeseknek.

Az ünnepi eseményt a Belencéres Néptáncegyüttes műsora és Tomanek Gábor színművész szavalása színesítette.