Információs napot tartottak a pályázati lehetőségekről

Információs napon tájékozódhattak az érdeklődők az Interreg VI-A Románia-Magyarország Program keretében meghirdetett I. Nyílt pályázati felhívásról július 4-én délután. A rendezvénynek Békés Vármegye Önkormányzata biztosított helyszínt Békéscsabán, a Gyulai út 1. szám alatti irodaépületben, ahol a potenciális pályázók a finanszírozási lehetőségekről, a támogathatósági szabályokról és a specifikus benyújtási feltételekről is informálódhattak.

A pályázati felhívást bemutató előadás alapján a rendelkezésre álló ERFA-pályázati forrás összesen közel 43 millió euró, mely hat konkrét célkitűzésre irányuló projekt támogatására vonatkozik. Ezek a megújuló energia, a természetvédelem és biodiverzitás, a klímaváltozás és kockázatkezelés, a kultúra és turizmus, valamint az egészségügy témaköre. Mindezeken felül az együttműködés jobb irányítása, azaz a fenntarthatóbb közösségen alapuló és hatékonyabb határon átnyúló együttműködés kialakítása is a célkitűzések része.

A békéscsabai fórumon a megújuló energia témaköre keltette a legnagyobb érdeklődést, melynek fő céljaként a megújuló energia alkalmazásának előmozdítását határozták meg a felhívásban. Ez alapján támogatott a bevált gyakorlatok és a tapasztalatok cseréje, a közös kapacitásfejlesztés, valamint a megújuló energiaforrások használatából származó előnyök jobb megértetése az érintett szereplők különböző csoportjainak igényeihez igazított megújuló energetikai megoldások elfogadása érdekében.


A meghirdetés közleményének teljes szövege itt érhető el: https://interreg-rohu.eu/wp content/uploads/2023/06/I.Nyilt_felhivas_meghirdetes_HU.pdf

A pályázatokat kizárólag online lehet benyújtani a Jems rendszeren keresztül, amelynek hozzáférési linkje: https://jems-rohu.mdlpa.ro/.

A pályázati felhívással kapcsolatos további részleteket a Pályázati útmutató és mellékletei tartalmazzák, amelyek hozzáférési linkje:
https://interreg-rohu.eu/wp-content/uploads/2023/06/Applicants_Guide_package.zip.