Kitüntető díjakat adtak át az ünnepi vármegyegyűlésen

Békés Vármegye Önkormányzatának Közgyűlése ünnepi vármegyegyűlést tartott Békéscsabán, a Jókai Színház Vigadó termében, szeptember 5-én délután. A rendezvény díszvendégeként Kósa Lajos országgyűlési képviselő mondott köszöntőt. Az eseményen átadták a Polgárokért elismerést és a Békés Vármegyéért díjakat.

Az ünnepi vármegyegyűlést Zalai Mihály elnök nyitotta meg, aki köszöntőjében emlékeztetett, hagyományosan a Vármegyenaphoz közeli időpontban tartják az ünnepi ülést. Kiemelte az összetartozás, a települések közti együttműködés fontosságát, és ismertette, hogy az ünnepi ülésen azokat a személyeket díjazzák, akik életművükkel erősítik egy-egy közösség épülését.

Kósa Lajos beszédében hangsúlyozta a hagyományok, a történelem ápolását, ismeretét, egyben emlékeztetett Békés vármegye 1715-ös újratelepítésére. Az ide költöző, és máig itt élő nemzetiségek kapcsán pedig utalt a vármegye sokszínűségére, különlegességére. A jelennel kapcsolatban kijelentette: az M44-es építésével, a vármegyébe vonzott iparfejlesztésekkel Békés a fejődés útjára lépett. Mint hozzátette, Békés vármegyében dolgozni akaró emberek élnek, a fiatalok számára pedig utat kell mutatni, tudniuk kell, hogy van jövő számukra a vármegyében.

A beszédeket követően a Békés vármegyéért kitüntetéseket adták át az arra érdemeseknek, mely címmel Békés Vármegye Önkormányzatának Közgyűlése minden évben azon személyek, kollektívák tevékenységét ismeri el, akik Békés vármegye társadalmi, gazdasági, tudományos fejlődéséért, nemzetközi kapcsolatainak erősítéséért tettek kiemelkedőt, valamint a művészeti és kulturális élet, továbbá a sport területén értek el kimagasló eredményeket. Az ünnepi vármegyegyűlésen a Hatvanezer Fa Egyesület részesült ilyen elismerésben, melyet Ulbert Zoltán az egyesület elnöke vett át. Dr. Horváth Mihály nyugalmazott jegyző szintén a Békés vármegyéért kitüntetés kapta. Ugyanezen kitüntető cím tulajdonosa lett dr. Párducz László osztályvezető főorvos.

Békés Vármegye Önkormányzatának Közgyűlése még 2015-ben alapította a Polgárokért díjat, melyet minden évben egy olyan polgármester kaphat, aki legalább egy cikluson keresztül töltötte be tisztét, úgy, hogy munkássága a vármegye történelmi hagyományaira épül, a vármegye fejlődését mozdítja elő. A kitüntető címet idén Oláh Kálmán, Csanádapáca község polgármestere vehette át.

Az eseményt végül a Balassi Táncegyüttes utánpótlás táncosai, a Rábai Kamaracsoport zárta dél-alföldi pároztató táncukkal.