Nagy sikerrel zárult a Vármegyenap

Idén nyolcadik alkalommal rendezte meg Békés Vármegye Önkormányzata a Vármegyenapot, szeptember 2-án szombaton Békéscsabán a Szent István tér és a Kossuth tér mellett a Jókai színház előtt. Ebben az esztendőben minden eddiginél többen mutatkoztak be: összesen 88 kézműves és kistermelő, valamint közel 30 település vett részt az eseményen. A katonai hagyományőrzők és a fegyveres testületek mellett a vármegye nemzetiségei is jelen voltak és színpadi programokkal, valamint ételkóstoltatással készültek.

Szombat reggel a Tótkomlósi Fúvószenekar ütemeire vonultak a mazsorettesek, a huszárok, és a hagyományőrzők, a hivatalos megnyitót pedig egy sortűz jelezte a Szent István téren. Köszöntőjében Zalai Mihály, Békés Vármegye Önkormányzatának elnöke a Vármegyenap szlogenjét kifejtve úgy fogalmazott, a „hagyomány, érték, közösség”, mottóban a hagyományok értéket jelentenek, melyek összekapcsolnak, és közösséggé formálják az embereket. Kiemelte, hogy Békés vármegye ereje az összefogásban rejtőzik.

Az ünnepi köszöntők után a kibővült, a főtér mellett még két békéscsabai helyszínt elfoglaló rendezvény mindegyikén elkezdődtek a programok. A Szent István téren többek közt színpadi műsorok, a kiállítók, a települések, a kézművesek és a különféle bemutatók kaptak helyet, a Jókai színház előtt a nemzetiségek és a gyermekprogramok mutatkoztak be, illetve szórakoztatták a kicsiket. A Kossuth téren a települések mellett az idén kiemelt vármegyei értékkategória, a gasztronómia bemutatósátra és a Nemzeti Művelődési Intézet gasztrobusza várta a látogatókat. Ez utóbbiban Prohászka Béla, Békés vármegyei mesterszakács, a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségének alelnöke óránként egy-egy békési ételt készített el a nagyközönség számára is látványos módon. Mindegyik éteknél volt egy előadó, aki érdekességeket osztott meg az adott értékről. Interaktív módon az ételhez kapcsolódott kérdés, feladat, játék, így vonva be a közönséget is a főzésbe és a kóstoltatásba.

A gyermekek számára kézműves foglalkoztatókkal, népi játszóházzal, mesemondással készültek a szervezők a Békés Megyei Népművészeti Egyesület együttműködésével. Jelen voltak a katonai hagyományokat őrző egyesületek, és különféle bemutatókkal várta az érdeklődőket a honvédség, a rendőrség és a Terrorelhárítási Központ is.

A Vármegyenap adott alkalmat annak az ünnepségnek is, amelyen a Békés Vármegyei Értéktárba bekerült 6 új érték felterjesztői és tulajdonosai vehettek át díszoklevelet. Az idei rendezvényhez egy különleges esemény is társult: a vármegye településeinek első írásos említését bemutató relikviákat, azaz olyan okleveleket is átadtak a települési polgármesterek számára, amelyek a levéltári kutatások alapján fellelhető eredeti dokumentumok másolatát is tartalmazzák.

A rendezvény helyszínei teljesen megteltek a nyolcadik Vármegyenapra kilátogató érdeklődőkkel, délután többek közt néptánc, zenés műsorok, operett és mesemondás várta a vendégeket. A főtéren pedig esti programként az MVM ZENERGIA óriáskivetítőn látható koncertjeit élvezhették a jelenlévők.