Elnöki elismeréseket adtak át az eleki, ünnepi közgyűlésen

Békés Vármegye Önkormányzata március 15-ei nemzeti ünnepünk alkalmából díszünnepséget tartott kedden Eleken, a Reibel Mihály Városi Művelődési Házban. Az ünnepi közgyűlésen hat elnöki elismerést adtak át.

A díszünnepség az eleki Sarlós Boldogasszony-templom melletti 1848–49-es forradalom és szabadságharc emlékére állított obeliszk megkoszorúzásával vette kezdetét. Békés Vármegye Önkormányzata és Elek Város Önkormányzata nevében közös koszorút helyezett el Zalai Mihály elnök és Szelezsán György polgármester, továbbá dr. Kovács József országgyűlési képviselő koszorúzott.

Az ünnepi közgyűlésnek a helyi művelődési ház nagyterme adott otthont, ahol Zalai Mihály elnök megállapította a testület határozatképességét és megnyitotta az ülést. Hangsúlyozta: az esemény díszvendége ebben az évben Péntek László helytörténész, a Körösfői Rákóczi Kultúregylet elnöke. A helytörténész több, mint 30 éve kutat a Vasvári Pál által vezetett Rákóczi Szabadcsapatról, amelynek kétharmadát Békés vármegyéből sorozták be, 1849 júliusában a román felkelők ellen vívott ütközetben többségük elhunyt. Zalai Mihály szerint ez intő példa, mint ahogy az is, hogy Békés vármegyében 300 éve békességben élnek a nemzetiségek.

Szelezsán György polgármester arról beszélt, hogy Elek soknemzetiségű város, kicsiben leképzi az egész Kárpát-medencét. Kiemelte: igyekeznek mindent megtenni annak érdekében, hogy a település lakói erős nemzeti öntudattal rendelkezzenek és büszkék legyenek az őseinkre, akik életüket adták azért, hogy mi ma szabad nemzetként élhessünk.

Péntek László ünnepi beszédében arról beszélt, hogy Vasvári Pál a márciusi ifjak egyik vezéralakja volt, Kossuth Lajos 1849. januárjában engedélyezte Vasvárinak egy szabadcsapat toborzását, Békés és Bihar vármegyéből több, mint 500 fő csatlakozott az alakulathoz. A Rákóczi Szabadcsapatnak az Országos Honvédelmi Bizottmány parancsának értelmében Erdélybe, Kalotaszegre kellett vonulnia a román felkelők megfékezésére. A helytörténész arra is kitért, hogy Vasvári Pál és a szabadcsapat emlékére 2002-ben múzeumot hoztak létre, valamint Körösfőn minden évben megrendezik a Vasvári Pál Emléknapokat.

Az ünnepi beszédeket követően az elnöki elismerések átadása következett. Kitüntetést vehetett át Chugyikné Bónus Gabriella, a mezőkovácsházi Körös-menti Integrált Szociális Intézmény igazgatóhelyettese a gyermekvédelem és szociális ellátás területén hosszú időn keresztül kifejtett, példaértékű és maga színvonalú munkájáért.

Elnöki elismerésben részesült Mihalik Árpádné, a Mezőberényi Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium igazgatóhelyettese a nevelés-oktatás területén évtizedeken át végzett példaértékű, kimagasló szakmai tevékenységéért.

Dr. Seres Zsuzsanna, az Orosházi Dr. László Elek Kórház és Rendelőintézet belgyógyász, nefrológus főorvosa a Békés vármegyei lakosság egészségügyi ellátásában folytatott magas színvonalú orvosi tevékenységéért vehette át a kitüntetést.

Elnöki elismerésben részesült Medgyesi István, a Mezőkovácsházi Mentőállomás vezetője, aki az életmentés, a betegellátás területén kifejtett kimagasló szakmai tevékenységéért érdemelte ki a kitüntetést.

Kitüntetést vehetett át dr. Szombati Andrea rendőr őrnagy, a Békés Vármegyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője a Békés vármegyei polgárok érdekében végzett elkötelezett, kiemelkedő szolgálatáért.

Lászik Gábor tűzoltó alezredes, a Békés Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Békéscsabai Kirendeltségének megbízott hatósági osztályvezetője a Békés vármegyei polgárok védelmében kifejtett magas színvonalú tevékenységéért érdemelte ki az elnöki elismerést.

Az eseményt a dr. Mester György Általános Iskola 4.a osztályos tanulóinak ünnepi előadása színesítette.