A Békés Megyei Önkormányzat elfogadta az idei költségvetést

 • Szerző
  Bejegyzés
  • #2543
   admin
   Adminisztrátor

   Békés megye képviselő-testülete február 12-én tartotta idei első munkaülését, melyen a legfontosabb napirendi pont a 2015-ös költségvetés elfogadása volt.

   A megyegyűlés napirendjei között szerepelt a 2015-ös munkaprogram elfogadása, ebben jövő februárig lefektették a főbb napirendi pontokat, amelyek év közben bővülnek a feladatok növekedése, változása függvényében.

   Az önkormányzat 2014-2020-as Település és Területfejlesztési Operatív Program forrásallokációban ellátott szerepével kapcsolatban elhangzott, hogy 2012. január elsejétől a területfejlesztés a megyei önkormányzatok fontos feladatává vált. Ebben az időszakban egyes európai uniós alapból származó támogatások felhasználásában a megyei önkormányzatok kiemelt szerepet kapnak, ezek a megye területén lévő – megyei jogú város járásán kívüli – települési önkormányzatok rendelet hatálya alá tartozó projektjeinek előkészítéséhez és megvalósításához kapcsolódnak. Annak érdekében, hogy a települések megismerjék és lássák, hogy a Békés Megyei Önkormányzat készül ennek a feladatnak a magas szakmai szinten történő ellátására, szükséges személyesen is bemutatni a megye terveit. Ennek a folyamatnak az első eleme egy nyolc járás településeire fókuszáló road-show sorozat, melynek keretében tájékoztatják a helyi önkormányzatok vezetőit a Békés Megyei Önkormányzat, mint lehetséges projektmenedzsment partneri szerepéről. Ugyanezen alkalommal lehetőség nyílik az érintett településekkel az együttműködés lehetőségeiről keretmegállapodást kötni.

   Ebben az időszakban valamennyi önkormányzat közgyűlésének fontos feladata a költségvetés megalkotása és elfogadása, így tett a Békés Megyei Önkormányzat is. Abban egyetértettek a képviselők, hogy a 2015-ös költségvetést a stabilitás és az egyensúly jellemzi, amelyben támogatják a felsőoktatásban részt vevő fiatalokat, figyelnek a civil szervezetekre és a megye múltjára is hangsúlyt fektetnek. Racionális, hatékony és eredményes gazdálkodásra törekszik az önkormányzat.

   Beszámolót hallgattak meg a képviselők az önkormányzat Interreg V-A Románia-Magyarország 2014-2020 Programban betöltött szerepéről és a programmal kapcsolatos tudnivalókról. Ehhez kapcsolódóan elfogadta a testület a 2015-ös nemzetközi programot is, valamint az Arad-Békés és a Bihar-Békés Megyei Vegyes Bizottságba delegáltak elnököt és tagokat.

   A testület legközelebb márciusban tart közgyűlést, akkor ünnepi testületi ülésen emlékeznek az 1848-49-es forradalom és szabadságharcról, valamint elismeréseket adnak át.