A fejlesztési forrásokról egyeztetett a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetsége

 • Szerző
  Bejegyzés
  • #2552
   admin
   Adminisztrátor

   A megyei önkormányzatok elnökei, alelnökei valamint Oláh Gábor regionális fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkár vett részt a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetségének ülésén, amelyen elhangzott: cél, hogy júniusban elérhetőek legyenek a települési fejlesztések forrásai.

   A 2014 és 2020 közötti európai uniós tervezési időszakban a megyék feladata elsősorban a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programhoz (TOP) kapcsolódik, de az ágazati tervezésű programok sikeres, és eredményes végrehajtásához is hozzájárulhatnak.

   A megyei feladatok kapcsán a MÖOSZ álláspontja egyértelmű: a megyéket nem csak a történelmi gyökereik jogosítják fel arra, hogy nagyobb felelősséget vállaljanak a vállalkozások és közösségek támogatásában, hanem az a különleges helyzet is, hogy mint területi szereplő, hatékonyan képes képviselni, tervezni, és a gyakorlatban is érvényesíteni az egyes térségek és közösségek egyedi igényeit és érdekeit.

   Oláh Gábor helyettes államtitkár is megerősítette: már csak négy hónap van az ún. Integrált Területi Programok (ITP) tervezésére, és az egyes megyei ITP dokumentumok egységes és összehangolt kormányszintű elfogadására. Hangsúlyozta, a megyéknek arra is fel kell készülniük, hogy az ősszel elfogadott szabályok értelmében projektmenedzsment feladatokat is ellátnak majd a települések számára.

   -kt-

   Forrás: pestmegye.hu