A közös munkacsoport jóváhagyta a programot

 • Szerző
  Bejegyzés
  • #1910
   admin
   Adminisztrátor

   A 2015. április 21-22. között Aradon megtartott ülésén az Interreg V-A Románia-Magyarország 2014–2020 Program előkészítéséért felelős közös munkacsoport elfogadta az új együttműködési program dokumentumát.

   Hasonlóan a 2007–2013-as ciklusban megvalósuló Magyarország–Románia Határon Átnyúló Együttműködési Programhoz, az új program céljául tűzi ki a határtérség gazdasági és szociális fejlődésének elősegítését a programban résztvevő megyék közötti együttműködés ösztönzése révén, közös megoldások beazonosítása és alkalmazása érdekében. Az új program Európai Regionális Fejlesztési Alapból származó költségvetési kerete 189 millió eurót tesz ki. Mind a román, mind a magyar kormány jóváhagyását követően, melyre a következő hetekben kerül sor, a program benyújtásra kerül az Európai Bizottsághoz végső elfogadás céljából.

   Az Európai Bizottságot a Regionális Politikai Főigazgatóság munkatársa, Kypros Kyprianou képviselte, aki beszédében üdvözölte a közös csapat kitartó munkáját a dokumentum véglegesítésében. Hozzátette, hogy ennek köszönhetően a program szakmai tartalma kellően kidolgozott, és tükrözi az Európai Bizottság ez irányú elvárásait.

   Az ülés a romániai Regionális Fejlesztési és Közigazgatási Minisztérium (MDRAP), mint Irányító Hatóság, a magyarországi Miniszterelnökség (ME), mint Nemzeti Hatóság, valamint a Magyarország–Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007–2013 Közös Technikai Titkársága (KTT) által került megrendezésre. A MDRAP részéről Doina Surcel, főigazgató–helyettes, a Miniszterelnökség részéről pedig Perényi Zsigmond helyettes államtitkár volt a delegáció vezetője.

   A közös munkacsoport felállításának az volt a fő feladata, hogy biztosítsa az Interreg V-A Románia–Magyarország 2014–2020 Program előkészítésének hatékonyságát és minőségét. A munkacsoport tagjaiként mindkét állam nemzeti, regionális és helyi szintű képviselői részt vettek a tervezési folyamatban.