Adomány díj azoknak, akik adományoznak

Címkézve: 

 • Szerző
  Bejegyzés
  • #2555
   admin
   Adminisztrátor

   A kultúra, a művészetek, a közösségi művelődés támogatása nagyon fontos, és külön elismerés illeti azokat a magánszemélyeket, cégeket és vállalkozásokat, akik áldoznak arra, hogy bármilyen módon segítsék a kultúra különböző területén ténykedőket.

   A Békés Megyei Önkormányzat éppen ebből a célból alapította az „Adomány díj”-at, ezzel ismeri el és díjazza azokat a Békés megyei cégeket és magánszemélyeket, akik a kultúrát és a közösségi művelődést kiemelten támogatják.

   A kitüntető díj minden alkalommal egy Békés megyei kortárs alkotó, képzőművész alkotása, ebben az évben a Nívó-díjas Irázi Ökrös Géza Zöldáradás című festménye. Irázi Ökrös Géza csaknem 50 éve Balatonfüreden él és dolgozik, de Vésztőn született, gyökerei Békés megyéhez kötik. Impresszionista, pointilista, futurista stílusú képeket készít, ezeken nem jelenik meg az ember, festményeinek témája az erdő, a fák, a hegyek és a vizek, ugyanakkor a háttérben mindig ott vannak az élőlények. Számtalan képet festett már, némelyiket egészen hosszú ideig készíti, vannak, amelyek évek óta félkészen várakoznak a műtermében, mert azt mondja, fontos számára, hogy festményei békét és megnyugvást sugározzanak, és amíg ezt nem tudja megteremteni, addig nem fejezi be őket.

   A díjat pedig a mezőberényi Orlay Petrics Soma Művelődési Ház javaslatára és a megyei közgyűlés által létrehozott bizottság döntése értelmében a Famíliatészta Élelmiszeripari és Kereskedelmi Kft. kapja. A Famíliatészta Kft. 1996-ban alakult meg az 1992-ben indított folyamatosan fejlődő kis családi vállalkozásból. Az évek során olyan fejlődésen ment át a cég, hogy mára egy 21. századi, európai színvonalon működő vállalat üzemel Mezőberényben. A Famíliatészta Kft. segítségére mindig számíthatnak a helyi szervezetek, intézmények. Kiemelkedő támogatást nyújtottak 2014-ben Mezőberény nagy kulturális, gasztronómiai rendezvényein, jó kapcsolatot ápolnak a Mezőberényi Szlovákok Szervezetével és a Német Hagyományápoló Egyesülettel. Közösségi eseményeken szívesen vesznek részt, adományukkal támogatják a versenyeket.

   A díjat Tolnai Péter, a Békés Megyei Önkormányzat alelnöke adta át a vállalat ügyvezető igazgatójának, Kovács Lajosnak.