Az A-B Expo projekt ismertetése

 • Szerző
  Bejegyzés
  • #2708
   admin
   Adminisztrátor

   Békés Megye Önkormányzata új kiállítási csarnokot épít   http://www.huro-cbc.eu
   http://www.hungary-romania-cbc.eu

   A Békés Megyei Önkormányzat partnereivel, az Aradi Megyei Kereskedelmi-, Ipari és Agrárkamarával, a Békés Megyei Vállalkozásfejlesztési Közhasznú Alapítvánnyal és a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával a Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében sikeresen pályázott az ERFA forrásból biztosított támogatás elnyerésére. A Program Közös Irányító Bizottsága (JSC) határozata alapján a „Közös Expo, Közös piac – Arad és Békés megyék közötti gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok erősítése” című projekt a pályázati cél megvalósítása érdekében maximálisan 3.540.966,51 euró elszámolható támogatásban részesült, míg a projekt teljes költségvetése 4.169.304 euro.

   Jelen projekt ( HURO-0802/23-AF) a Békés és Arad megyék közös gazdaságfejlesztését célzó megvalósíthatósági tanulmány következtetéseire ad megfelelő választ. Jelenleg a gazdasági kapcsolatrendszer felemás: a Békés megyei vállalkozások határon túli szerepvállalása jelentősen meghaladja az Arad megyeiek Békés megyei szerepvállalását. A két megye összehasonlító SWOT elemzése az alábbi kitörési pontokat javasolja a két megye együttműködése tekintetében:

   1. A gazdasági szereplők tevékenységeinek összehangolása (a munkaerő-piaccal, a K+F központokkal, az oktatási intézményekkel)
   2. A határmenti térség kis- és középvállalkozásainak támogatása (innováció ösztönzése, helyi termékek és helyi vállalkozások promóciója, piaci igényeknek megfelelő, specializált gazdasági infrastruktúra fejlesztése)
   3. Fenntartható fejlődésre való ösztönzés (a természeti erőforrásokkal történő közös gazdálkodás, az EU célkitűzéseinek népszerűsítése)
   4. Közlekedési infrastruktúra és logisztikai háttér fejlesztése (vasút, légi áruszállítás, közös lobbi az autópályáért)
   5. Az EU forrásainak tervszerű és célzott közös felhasználása (közös gazdaságfejlesztési akcióterv kialakítása a Békéscsaba-Arad tengelyre, közös projektek generálása a HU-RO CBC program keretében, a helyi KKV-k kínálatának és keresletének bemutatása a határ mindkét oldalán)

   A projekt kezdési időpontja 2010. szeptember 1., befejezése 2012. augusztus 31.

   A projekt céljainak megvalósítása érdekében Békés Megye Önkormányzata – a repülőtér közelében – új multifunkcionális kiállítási csarnokot épít, míg Aradon az Aradi Kereskedelmi-, Ipari és AgrárKamara a meglévő kiállítási kapacitását bővíti egy konferencia központtal.

   A Békéscsabai épület P+1 kialakítású, a földszinten egy 1291 m2 nagyságú kiállítási csarnokkal, a hozzá tartozó kiszolgáló egységekkel (WC, mosdó, raktár) az emeleten irodákkal (3. db) egy 100 fő befogadására alkalmas tárgyalóval, valamint a földszinthez hasonló kiszolgáló helyiségekkel (WC, mosdó, teakonyha, gépészeti helyiség).

   A megvalósuló kiállítási csarnokban olyan tematikus kiállításokat és rendezvényeket szervezünk majd, amelyek hozzájárulnak a térség más stratégiai célkitűzéseinek, fejlesztési elképzeléseinek megvalósulásához. Ugyanakkor tervezzük a határon túli elképzelések és célok bemutatását is, ami ösztönözően fog hatni a komparatív előnyök jobb kihasználására az alábbi területeken:

   • a térség kis- és középvállalkozásainak támogatása és határon túli promóciója;
   • a megújuló energiákkal kapcsolatos beruházások és kutatási-fejlesztési tevékenységek ismertetése;
   • a gazdasági szereplők és a K+F, illetve az innovációs központok egymáshoz való közelítése, a tudástranszfer támogatása;
   • a térség logisztikai szerepének promóciója; az EU elvárások minőség-, környezetvédelem- és menedzsment rendszereinek bemutatása, az e-kereskedelem fejlesztése.

   További információkért forduljon:

   Molnár Zoltán Imre – projekt menedzserhez az alábbi elérhetőségek egyikén: zoltan.molnar@bekesmegye.hu; +36302062904

   Jelen weblap tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját.