Dél-békési börze segíti az értékteremtést

 • Szerző
  Bejegyzés
  • #2560
   admin
   Adminisztrátor

   Fórumot tartottak Dél-Békés településvezetőinek január 15-én, Mezőkovácsházán, ahol többek között egy elektronikus, úgynevezett Dél-békési börze létrehozásáról döntöttek, mely a Startmunka-programban előállított termékek települések közötti kereskedelmét segíti.

   Dél-Békésben mindig is kiemelten kezelték a közfoglalkoztatás kérdését. A térségben a munkaerő számára nincs elegendő munkahely, így az önkormányzatokra jelentős feladat hárul az ezzel járó szociális helyzetek kezelésére. Az elmúlt években a közfoglalkoztatás keretében elindult START-programok bizonyították, hogy általuk jó eredményeket lehet elérni. A programban bevont személyek sok esetben már hosszú ideje nem részesei a munkaerő piacnak, így őket vissza kellett, vissza kell vezetni a munka világába és érdekeltté kell tenni, hogy hosszú távon tudjanak önmagukról gondoskodni.

   Az önkormányzatok önmagukban nem minden esetben tudják megoldani, így a programok megvalósításához kormányzati segítséget vettek igénybe. Több településen dolgoztak ki eredményes, jó gyakorlatot, melyben igazi értékteremtő munka folyik. Azonban ezeket a jó gyakorlatokat akkor lehet még hatékonyabbá tenni, ha a települések nem önmagukban próbálják a felmerülő problémákat megoldani, hanem térségen belül egymás tevékenységét összehangolva, egymást segítve tervezik meg a jövőre vonatkozó elképzeléseiket.

   Ezért a mezőkovácsházi- és az orosházi kistérség két elnöke, Varga Gusztáv és Fejes Róbertné, valamint Simonka György országgyűlési képviselő fórumot hívott össze január 15-én Mezőkovácsházára, ahol egy tanácskozás keretében megbeszélték jövőbeni együttműködési- és a programból történő továbblépések lehetőségeit.

   Forrás: likefestoon.com