Elkészültek Békés megye 2014-2020-as fejlesztési dokumentumai

 • Szerző
  Bejegyzés
  • #2575
   admin
   Adminisztrátor

   2014. október 31-én zárul a Békés Megyei Önkormányzat projektje, amely a 2014-2020-as európai uniós fejlesztési ciklus feladataira való felkészülést segítette 90 millió forint vissza nem térítendő támogatással. A pályázati forrásból többek között elkészültek Békés megye fejlesztési dokumentumai, melyek alapjául szolgálnak az elkövetkezendő hét év fejlesztéseinek.

   A megyei önkormányzatok legfontosabb feladatává 2012. január 1-től a területfejlesztés vált. A megyei önkormányzat dolgozza ki és fogadja el – a megyei jogú város bevonásával – a megye területfejlesztési koncepcióját, a megye fejlesztési programját, valamint összehangolja a Kormányzat, az önkormányzatok és a gazdasági szervezetek fejlesztési elképzeléseit.

   A Békés Megyei Önkormányzat 2013 szeptemberében nyújtott be pályázatot az Új Széchenyi Terv Államreform Operatív Programjának felhívására, „A Békés Megyei Önkormányzat tervezési dokumentumainak elkészítése és felkészülése a 2014-2020-as fejlesztési időszakra” címmel, melyen 90.000.000 Ft összegű vissza nem térítendő támogatást nyert.

   A nyertes projekt keretében megvalósításra került az új megyei területfejlesztési koncepció korábban már kidolgozott I. kötetét, a Helyzetelemzés, helyzetértékelést követő II. kötete, azaz a javaslattevő dokumentum, elkészültek a megyei szintű programok és a részdokumentumok, illetve projektgenerálás és projektgyűjtés valósult meg, a partnerség elvének érvényesülése mellett.

   Folytatódtak a korábban elindított „Tájolás” elnevezésű társadalmi egyeztető fórumok, valamint megújult és területfejlesztési információkkal bővült a bekesmegye.com weboldal is.

   Három terület- és vidékfejlesztési konferencia biztosította azt, hogy mind a kormányzati, mind az önkormányzati, mind pedig az üzleti és civil szektor fejlesztési elképzelései a megyei tervezés során megfelelő figyelmet és nyilvánosságot kapjanak.

   A projekt eredményeként a Békés Megyei Önkormányzat felkészült a területfejlesztéshez kapcsolódó megyei szintű feladatokra, megfelelő összhang alakult a Hivatal feladatai és erőforrásai között. Elkészültek a Békés megye 2014-2020-as fejlesztési ciklusára vonatkozó fejlesztési dokumentumok, a tervezési feladatok külső támogatásával a megyei települések komplex segítséget kaptak fejlesztéseik tervezéséhez.