Kedves Ballagók!

Címkézve: ,

 • Szerző
  Bejegyzés
  • #1893
   admin
   Adminisztrátor

   Elérkezett ez a nap is. Bármilyen messzinek tűnt négy évvel ezelőtt, most elköszöntök iskolátoktól, tanáraitoktól, diáktársaitoktól, és új útra léptek, amitől most még lehet, hogy féltek, de ahogyan a középiskola első napjának szorongásai lassan szertefoszlottak, úgy veszi át a mostani bizonytalanság helyét a határozottság, a hit és az akarat, amellyel elérhetitek céljaitokat.

   Meghatározó szakasza volt életeteknek az elmúlt néhány év. Amikor beléptetek a középiskola kapuján „útkereső” tinédzserként, még nem tudtátok, mi vár rátok. Hogyan veszitek majd az akadályokat, milyenek lesznek osztálytársaitok, tanáraitok, meg tudtok-e felelni az előttetek álló kihívásoknak. Azóta felnőtté cseperedtetek, legtöbbeteknek már határozott elképzelése van arról, mivel szeretne foglalkozni, mit szeretne tanulni, merre, milyen irányba indul.

   Ballagó tarisznyátokban a pogácsa, a csipetnyi só és az aprópénz mellett számtalan emlék lapul. És nem mindegyik jó emlék. De ahhoz, hogy okuljatok, tudást és bölcsességet gyűjtsetek, kellenek a rossz tapasztalatok is, hiszen ezek tanítanak meg arra, hogy ugyanazt a hibát még egyszer ne kövessétek el.

   A ballagás perceinek csendjét használjátok fel arra, hogy még egyszer végigjárjátok gondolatban az iskolát. Pillantsatok be a tantermekbe, az ebédlőbe, a tornaterembe, azokba a szegletekbe, amelyek akár csak egy pillanatot is töltöttetek. Véssetek emlékezetekbe minden apró részletet, a táblák színét, a kövezet mintáját, a dekorációkat a falakon, a padfirkákat, a kilincsek hűvösét, a függönyök redőit, és mindezt tegyétek szívetekben egy olyan szegletbe, ahová a szép emlékeket gyűjtitek. Később örömmel gondoltok majd vissza minderre.

   Talán vissza sem néztek, amikor kiléptek iskolátok kapuján egyenesen a nagybetűs ÉLETBE, ahol megannyi feladat vár rátok. Kinek könnyebb, kinek nehezebb lesz ezeknek a feladatoknak a teljesítése, de ha elhivatottak és kitartóak vagytok, eléritek céljaitokat. Néhány nap múlva érettségiztek, ami azt is jelenti, hogy véget ért a gondtalan gyerekkor, elkezditek felnőtt életeteket. Közületek sokan felsőoktatásban folytatják tanulmányaikat, vannak, akik a munka világába ugranak fejest, de legyen így vagy úgy, sok sikert kívánok Nektek. Ne feledjétek, nincs lehetetlen, ha elég erősen akarjátok, bármi elérhető, bárhová eljuthattok, és bármivé válhattok.

   Búcsúzóul Ady Endre sorait teszem tarisznyátokba:

   A szárny megnőtt, üresen áll a fészek,
   Csak álom volt a szép diákvilág,
   S mint a fecske alkonyati szélben,
   Ma szárnyat bont egy sereg diák.

   Zalai Mihály elnök
   Békés Megyei Önkormányzat