Lassan, de biztosan halad a vasútberuházás

 • Szerző
  Bejegyzés
  • #2553
   admin
   Adminisztrátor

   A Békéscsabán élőket és az itt közlekedőket nap, mint nap foglalkoztatja a megyében zajló vasútberuházás, ami a megyeszékhelyet is érinti.

   Múlt év februárjában zárták le az Orosházi úti felüljárót, amit aztán néhány hét alatt teljesen elbontottak, hogy a helyén új felüljáró épülhessen. Ezzel párhuzamosan megújul a vasútállomás, és aluljáró épül a Szerdahelyi úti vasúti átkelőnél. A közlekedést a munkálatok alaposan korlátozzák, ezért is fontos, mikorra készül el a beruházás.

   A Nemzeti Infrasturktúra Fejlesztő Zrt. kommunikációs vezetője, Loppert Dániel folyamatosan tájékoztatja a közvéleményt, ezúttal is vannak új információi.

   1. Hogy állnak a vasútállomással összefüggő munkálatok?

   Az új „C” peron egy kis részét januárban forgalomba helyeztük, teljesen május végére készül el. Az „A” és „B” jelű peronok építése szeptember végéig fejeződik be, ekkor az ideiglenes peronokat a vállalkozó elbontja. Ütemterv szerint épül a peronaluljáró, a földkiemelés folyamatos, ha peronaluljáró épület alatti része elkészült, utána kezdődhet az állomás felvevő épületében a belsőépítészet. Az utas csarnokban bontási és belsőépítészet-előkészítő munkák zajlanak jelenleg, az épület legkorábban december közepére készülhet el.

   2. Mi lesz a csabaiak által csak repülőhídnak nevezett felüljáró sorsa?

   Május közepén, tehát várhatóan tavasszal bontja el a kivitelezéssel megbízott vállalkozó a jelenlegi repülőhidat, így május közepétől szeptemberig megszűnik a viszonylag nagy forgalmat lebonyolító, gyalogosok és kerékpárosok által közkedvelt felüljáró. Sajnos a jaminai és belvárosi településrészek között közlekedők több kilométeres kerülőre kényszerülnek majd, ezzel jelentősen csökken a két városrészt összekötő közlekedési keresztmetszet. De szomorkodni nem kell, hiszen a mostani repülőhíd helyett – ugyanott – újat épít a kivitelező. A munkálatokat az ütemezés szerint szeptember végig fejezi be a konzorcium.

   3. Van-e új hír a Szerdahelyi úti vasúti átkelővel kapcsolatosan?

   A munkálatok folyamatosak, az ideiglenes lezárták december közepén a kivitelező megszüntette, azóta már az autósok is használhatják az átkelőt, azonban az aluljáró műszaki átadás-átvétele várhatóan csak októberben lesz, ezt követően használhatják majd a közlekedők. Addig még sok munka vár a dolgozókra.