Mindenütt megjelent a belvíz

 • Szerző
  Bejegyzés
  • #2549
   admin
   Adminisztrátor

   Békés megye valamennyi térségében megjelent a belvíz a szántóföldeken, kritikus a helyzet a Hármas-Körös mentén Szarvas és Békésszentandrás környékén, valamint Észak-Békésben Dévaványa, Ecsegfalva, Bucsa, Körösladány, Szeghalom és Füzesgyarmat térségében, ahol akár ezer négyzetméteres összefüggő vízfelületek is kialakultak a táblákban.

   A Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság legfrissebb jelentése szerint az enyhe és csapadékos időjárás miatt jelenleg a szántóterület 3,9 százalékát borítja belvíz, összesen 11 ezer hektáron. A terület ötven százalékán őszi vetésű növényeket termesztenek, a belvíz tartós jelenléte pedig károsítja az őszi vetésű növényeket, közöttük a vízre érzékeny őszi káposztarepcét.

   Tóth Zoltán gazdálkodó, a békésszentandrási Körös Agrár mezőgazdasági vállalkozás társtulajdonosa arról tájékoztatott, hogy a mezőgazdasági munkálatokat november óta korlátozza a sok csapadék, a talajok telítettsége miatt a táblákban növekszik a belvíz felülete. A művelésbe vont területnek jelenleg mintegy ötven százalékát borítja kisebb, nagyobb összefüggő vízfelület. Jelezte: az ősszel a napraforgóból 80 hektáron maradt a termés a földeken, a terület 20-25 százalékán, a búza vetése pedig 150 hektáron, a tervezett terület 25 százalékán hiúsult meg.

   A 2500 hektáron gazdálkodó orosházi Orosfarm ügyvezetője, Dominkó Sándor arról számolt be, hogy az utóbbi hetekben a vállalkozás által a művelt terület 2-3 százalékán foltokban megjelent a belvíz.

   Észak-Békésben az őszi vetések 25-35 százalékát borítja belvíz, vízfelületek nagysága száz, ötszáz és ezer négyzetméter között váltakozik – ismertette Kovács Imre, a körösladányi Batárság agrárvállalkozás vezetője. Tájékoztatása szerint jelenleg a művelésbe vont területnek közel ötven százalékán folytatnak belvízvédekezést, a vizet folyamatosan szivattyúzzák és vezetik el a főgyűjtő csatorna-rendszerbe.

   Kovács Imre emlékeztetett arra, hogy 2010-ben volt hasonló helyzet a térségben, amikor éves szinten 1037 milliméter csapadék hullott le, a sok éves átlag kétszerese. A társaság most az esős időjárás miatt a tervezettnél 300 hektárral kevesebb őszi búzát vetett el, összesen 1900 hektárt – tette hozzá.

   MTI