Mutasd és terjeszd – fókuszban a hazai termékek a füzesgyarmati gazdanapokon

 • Szerző
  Bejegyzés
  • #2544
   admin
   Adminisztrátor

   Már negyedik alkalommal szervezték meg a „Füzesgyarmati Gazda- és Vállalkozónapok, Vidékfejlesztési Konferencia” című rendezvényt.

   Az eseményen két fő témakört érintettek: a megújult pályázati rendszert és a forrásszerzési lehetőségeket, valamint ismertették a helyi erőforrásokat, jó gyakorlatokat. A programon Zalai Mihály, a Békés Megyei Önkormányzat elnöke „Békés Megye Önkormányzatának területfejlesztési céljai” címmel tartott előadást.

   A IV. Füzesgyarmati gazda- és vállalkozónapok, vidékfejlesztési konferencia kiállítással nyitott, a „Füzesgyarmat Értékei” című tárlaton olyan helyi vállalkozók, cégek, intézmények mutatkozhattak be, amelyek fontos szerepet játszanak Füzesgyarmat életében, öregbítik a város hírnevét, egyben viszik is hírét mindenfelé. A kiállítás szlogene, alcíme megfontolandó minden vállalkozás számára: mutasd és terjeszd a hazai portékákat! A kiállítás megnyitóján dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter is köszöntőt mondott.

   A konferencia két fő téma köré szerveződött, egyrészt ismertették a megújult pályázati rendszert és a forrásszerzési lehetőségeket, másrészt bemutatták a helyi erőforrásokat, jó gyakorlatokat. Füzesgyarmat jelentős erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy a térség gazdasági ereje növekedjen, hisz ezzel a fiatalok számára is pozitív jövőképet tudnak felvázolni, ami ösztönzőleg hat letelepedésüknél. Fontos cél emellett az is, hogy a már működő vállalkozások fejlődését segítsék, és közös munkával minél több forrás megszerezzenek.

   A tanácskozás első perceiben a helyi vállalkozókat köszöntötték, majd a 2014-2020-as uniós fejlesztési ciklus forrásait, a vidékfejlesztési pályázatokat, forrásokat mutatták be, szó volt a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara struktúrájáról és a vidéki gazdaság fejlesztéséért végzett tevékenységről, a Kormányhivatal és a vállalkozások kapcsolódási lehetőségei, valamint a BMVA tevékenységéről, a hitelezésről és a mikrohitel programról.

   Ugyanezen témakör keretében tájékoztatta a konferencia résztvevőit Zalai Mihály, a Békés Megyei Önkormányzat elnöke, előadása Békés Megye Önkormányzatának területfejlesztési céljait részletezte. Három fő téma köré épült a prezentáció, egyrészt tájékoztatást adott a határon átnyúló INTERREG V-A Magyarország-Románia 2014-2020-as programról, a hazai operatív programok közül a Terület és Településfejlesztési Operatív Programról, valamint a megyei önkormányzat jövőben ellátandó feladatairól. Utóbbi a megyében található önkormányzatok kormányrendelet alá tartozó pályázatainak előkészítésével és végrehajtásában való közreműködéssel kapcsolatos. Ezen feladatok közé nem csak a projekt előkészítés, a projektfejlesztés és a teljes körű projekt lebonyolítás tartozik, de az utókövetés is.

   A konferencia második részében a füzesgyarmati önkormányzat és a vállalkozók közötti együttműködés jelene és jövőbeni tervei, a Körös-Sárréti Leader Akciócsoport tevékenysége, a turizmus Füzesgyarmaton és a Körös-Sárréten témák kerültek terítékre, valamint sikeres vállalkozások mutatkoztak be.

   A tanácskozás az „Év Vállalkozója” díj ünnepélyes átadásával zárult, idén két elismerést osztottak ki. Az egyik díjazott Egeresi István lett, aki belföldi és nemzetközi fuvarozással foglalkozik, a másik pedig a raklapokat gyártó Golden-Pallett Kft, melyet Pikó Csaba vezet.

   A kétnapos rendezvénysorozat második napján hagyományőrző disznótorost rendeztek, a program nem csak gasztronómiai élményt nyújtott, de kiváló alkalom volt üzleti megbeszélések lebonyolítására is.