Ünnepi közgyűlés Mezőkovácsházán

 • Szerző
  Bejegyzés
  • #2531
   admin
   Adminisztrátor

   Az 1848-49-es Forradalom és Szabadságharc évfordulójára a Békés Megyei Önkormányzat minden évben ünnepi testületi ülésen emlékezik, ezeket a közgyűléseket általában valamelyik megyei településen tartják. Ezúttal Mezőkovácsháza adott otthont az ünnepségnek.

   A megemlékezés előtt rendkívüli ülést tartott a testület, a képviselők két együttműködési megállapodásról döntöttek, egyrészt a Dél-Békés Mentőcsoport Katasztrófavédelmi Alapítvánnyal, másrészt a Dél-Békés Színház és Tehetséggondozó Alapítvánnyal. Ugyanezen ülésen fogadta el a testület a „Kitörési pont a háztáji gazdaságok irányába” című Békés megyei közmunka pilot program konzorciumi megállapodását.

   Az ünnepi testületi ülést a mezőkovácsházi művelődési házban tartották, ahol a megyei képviselők mellett országgyűlési képviselők, polgármesterek, járási hivatalvezetők, szakigazgatási szervek képviselői, tankerületi igazgatók, intézmény- és hivatalvezetők, a rendvédelmi szervek képviselői, valamint érdeklődők, helyi lakosok vettek részt.

   Varga Gusztáv, Mezőkovácsháza polgármestere köszöntőjében bemutatta városát, mint az adott járás székhelyét, külön kiemelve, hogy Dél-Békés 40 ezer fős lakosságát segítik intézményeik. Zalai Mihály, a Békés Megyei Önkormányzat elnöke a forradalom Békés megyei vonatkozásáról beszélt, arról, hogy március 15-e példa mindenki előtt, miként kell és lehet áldozatot vállalni.

   Minden évben a március 15-i ünnephez kapcsolódó közgyűlésen adja át a megyei önkormányzat elnöke az „Elnöki elismerés” kitüntetést, amit ezúttal négyen kaptak meg: Ancsin Károly nyugalmazott megyei vezető mentőtiszt, Auer György rendőr ezredes, Sarkad rendőrkapitánya, Csepregi András István, a pedagógiai szakszolgálat vezetője és Gombkötő Zoltán tűzoltó őrnagy, megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szolgálatvezetője.

   Az ünnepség keretében történt meg az együttműködési megállapodások aláírása is, amelyekről a soron kívüli ülésen döntöttek a képviselők. Zalai Mihály, a Békés Megyei Önkormányzat elnöke mellett a Dél-Békés Mentőcsoport Katasztrófavédelmi Alapítvány nevében dr. Garay Rita, a Dél-Békés Színház és Tehetséggondozó Alapítvány nevében Sándor Zoltánné látták el kézjegyükkel a megállapodásokat.

   Mindezek után országzászlókat vettek át Mezőhegyes képviselői. Mezőhegyes város kezdeményezte, hogy megalakulásának 230 éves évfordulója alkalmából, a négy magyar ajkú testvértelepülése, Kézdivásárhely, Pereg, Arad és Uzon-Sepsimagyarós nemzeti jelképben részesüljön. Kövér László házelnök a kérésnek eleget téve, a települések közötti kapcsolat tovább erősítése céljából 4 nemzeti zászlót és 4 adománylevelet küldött a városnak.

   Az adományozó levél szerint az átadott zászlók korábban az Országházon lobogtak. Adományozásuk célja, hogy hirdessék az adományozottaknak azt, hogy mi magyarok összetartozunk, hirdessék, hogy van egy ország, Magyarország, amely számon tartja a magyarokat, bárhol legyenek is a Kárpát-medencében vagy a nagyvilágban.

   Az ünnepi üléseken minden alkalommal irodalmi műsor szórakoztatja a résztvevőket, ezúttal a DUMA’Színház adott elő versekkel, zenével, tánccal tarkított emlékműsort Vértanúink – 1848 címmel. A fiatalos, lendületes előadás visszaidézte a korabeli eseményeket, az ismert versekkel, dalokkal fűszerezett műsor emlékezetessé tette az idei ünnepi ülést.