Zentai Péter fotója bekerült az „Év fotói” kiadványba

Címkézve: 

 • Szerző
  Bejegyzés
  • #2526
   admin
   Adminisztrátor

   Olyan, mint egy Munkácsy-festmény – írta a legnagyobb közösségi oldalon az egyik hozzászóló Zentai Péter fotója alá, amit egy szakemberekből álló, ötfős zsűri is elismerésre méltónak ítélt, így bekerült abba a kiadványba, ami a 2014-es év sajtófotóit összegzi.

   A fénykép valóban megkapó, nem csak a színei és a fényei, de a rajta szereplő férfi miatt is.

   Zentai Péter lassan három éve már, hogy a Békés Megyei Önkormányzatnál dolgozik, készíti a különböző események dokumentáló fotóit, így örökítve meg a történéseket. Ezek a programok ritkán adnak lehetőséget arra, hogy egy fényképész olyat alkosson, ami a szakmabeliek elismerését is kivívja. De egy jó fotósnál mindig ott van a fényképezőgép, és ha alkalom adódik, előkapja, és már exponál is. Aztán vagy sikerül a kép vagy nem.

   A 33. Sajtófotó Kiállítás megnyitóján, a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban mutatták be az említett kiadványt, amiben az előző évi, zsűri által kiválasztott fotók kaptak helyet. Ezek között van Zentai Péter „Vas utcai történet” című képe is, ami egy budapesti tartózkodás alkalmával készült. Nem előre egyeztetett időpontban és nem is akaratlagosan, csupán egy véletlen találkozás szülte a fotót. A portré egy hajléktalan férfiról, Sándorról készült, aki egy kapualjban töltötte az éjszakát, és aki – miután Péter cigarettával kínálta – közölte, sosem dohányzott, nem is szeretne, és figyelmeztette Pétert: a cigaretta káros, jól tenné, ha ő is leszokna. Azt azonban megengedte, hogy készüljön róla fénykép.

   Az alkotók összesen 7100 képet küldtek a felhívásra, az egyedi emberábrázolás és portré kategóriába 506 képet neveztek, ezek közül kerültek ki azok, amelyek bekerültek a múlt évet összegző kiadványba.