Békés megye csapata lett Kárpát-medence legjobbja

A Békés Megyei Önkormányzat a Földművelésügyi Minisztérium Hungarikum Főosztálya támogatásával vetélkedősorozatot indított a Békés megyei értékek illetve hungarikumok témakörében általános iskolák felső tagozatos továbbá középiskolások 4 fős csapatai részére, három fordulóban. A Békési Érték-mérő elnevezésű verseny célja az volt, hogy a fiatalokat bevonja a hungarikumok, értékek megőrzésébe, gyűjtésébe, megismerésébe. A településeken megtartott iskolai válogatók után zajlottak le a járási elődöntők, majd a járások legjobban teljesítő csapatai részvételével a megyei döntő két korosztályban: általános iskolák felső tagozatosai és középiskolások vetélkedtek. Annak érdekében, hogy a fiatalok minél alaposabban felkészülhessenek a versenyre, a megyei önkormányzat egy tananyagot állított össze, melyben a megyei értékek, hungarikumok mellett a nemzeti és a határon túli értékek is helyet kaptak. Az első helyezést elért két csapat jutalma egy háromnapos kirándulás volt Erdélybe és részvételi lehetőség az országos versenyen – tudatta Zalai Mihály, a Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke.
A többkörös vetélkedő nemzeti elődöntőjét a Földművelésügyi Minisztérium megbízásából április 21-én rendezték a Lakiteleki Népfőiskolán, melyre minden megyéből egy általános iskolás és egy középiskolás csapat érkezett, valamint Felvidékről, Kárpátaljáról, Erdélyből és Vajdaságból is érkeztek csapatok. Az általános iskolai korosztályból a gyulai Magvető Református Általános Iskola és Óvoda (Járku Gréta Zsanett, Nazsa György, Székács Márk, Székács Kristóf, felkészítőik, Vizlendvay-Veres Krisztina és Czirok Sándor Zoltán), a középiskolások közül a békéscsabai BSZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Szakgimnázium és Kollégium csapata (Hortobágyi Zsanett, Kis Kata, Kovács József, Tarnótzky Réka Anna, felkészítőjük: Aradszky Ilona) képviselte Békés megyét. A lakitelki elődöntőn elért eredmények alapján a tizenhárom legjobb csapat kapott lehetőséget, hogy megméresse magát a döntőben. Mindkét csapatunk szépen szerepelt az országos elődöntőn, a gyulai Magvető Református Általános Iskola és Óvoda csapata általános iskolás korosztályban harmadik helyezést ért el, így elnyerték a jogot az országos döntőben való részvételre, ami május 19-én volt Budapesten, az Országházban.
Az elődöntőben legjobbnak bizonyult döntős csapatoknak a végső megmérettetésben öt feladatot kellett teljesíteniük, melyből az egyik egy „házi feladat” volt, hungarikumokról vagy magyar értéktári elemekről készítettek filmet a versenyzők. A Békés megyei versenyzők alkotása elnyerte a zsűri elismerését, a legtöbb pontot szerezték meg ezzel a fiatalok.
– A legérdekesebb egyben legnehezebb feladat a filmkészítés volt, de nagyon élveztük, sok vidámsággal telt az a délután. Volt olyan eleme a filmnek, amit már korábban kitaláltunk, és volt olyan is, ami a helyszínen született. Közösen alkottuk meg, és nagyon összehozta a csapatot a filmezés – tudtuk meg a versenyzőktől.
A Parlamentben négy feladatban mutatták meg, mennyire talpraesettek, volt totó, barchoba 13 hungarikum képviselő közreműködésével, majd hungarikum puzzle-ben és most mutasd meg játékelemben is bizonyíthatták kreativitásukat. A feladatokat hiba nélkül teljesítették, így az általános iskolások között „aranyérmesek” lettek, elnyerték a Kárpát-medence legjobb csapata címet.